Az Európai Unió havonta 1,5 milliárd eurót ad Ukrajnának

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a blokk jövőre 18 milliárd eurót ad Kijevnek, amíg az folytatja az Oroszország elleni harcot – írta pénteken a Reuters.

A legújabb ígéret az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján hangzott el, ahol az Ukrajnának nyújtandó további támogatásról tárgyaltak. Von der Leyen szerint Kijevnek az ország működtetéséhez havonta 3-4 milliárd euróra lenne legalább szüksége.

Idén a közösség eddig 19 milliárd eurót biztosított Kijevnek. Előre tekintve 2023-ig az EU vállalja, hogy havonta 1,5 milliárd eurót ad a háború sújtotta országnak. A fennmaradó havi segélyt az ukrán kormánynak várhatóan az amerikai adófizetők zsebéből és a nemzetközi intézményekből kell előteremteni – jelentette ki von der Leyen.

Miközben az amerikaiak és az európaiak egyaránt küzdenek az egekbe szökő infláció és a magas energiaárak miatt, sokan gondolhatják úgy, hogy az Unió vezetése inkább a háborúra fókuszál, ahelyett, hogy a saját polgárain segítene előbb. “Ukrajna számára nagyon fontos, hogy kiszámítható és stabil jövedelemáramlással rendelkezzen” – vélekedett a Bizottság feje.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozón felszólalt az uniós vezetők előtt, ahol több követelést is megfogalmazott. Zelenszkij azt akarja, hogy Oroszország mellett Irán ellen is vezessen be a blokk erőteljes szankciókat. Az ukrán elnök Teheránt teszi felelőssé Moszkva dróntámadásaiért, de nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az irániak adták volna el Moszkvának ezeket a fegyvereket. Nagy-Britannia egyébként a múlt héten vetett ki újabb szankciókat Iránnal szemben.

Zelenszkij emellett további lég- és rakétavédelmi rendszereket kért az EU-tól. Az elmúlt hetekben Berlin elküldte az elsőt a négy IRIS-T légvédelmi rendszerből, Párizs pedig további légvédelmi rendszereket ígért. Zelenszkij arra is figyelmeztetett, hogy Moszkva fokozott légitámadásai az ukrajnai polgári infrastruktúra ellen, menekültválsághoz vezetnek Európában.

“Az energetikai létesítményeink elleni orosz terror célja, hogy minél több problémát okozzon Ukrajnának az áram és a fűtés terén ősszel és télen, hogy minél több ukrán költözzön az Önök országaiba” – mondta Zelenszkij a csúcstalálkozón. Von der Leyen szerint az EU most azt vizsgálja, hogyan segíthetne Ukrajnának az áram-, villamosenergia- és vízellátás helyreállításában.

Ezzel egy időben a német parlament egy 200 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá, hogy segítsen a háztartásoknak és a vállalatoknak az energiaválságban. A háború kitörése előtt Oroszország Európa gázellátásának nagyjából egyharmadát biztosította, és Németország gázellátásának több mint fele Moszkvától függött.

Jelenleg az amerikai sajtóban az a hír járja, hogy a Republikánus Képviselőház tagjait kezdi frusztrálni az ukrán mentalitás, miszerint az anyagi problémáikat amerikai pénzből akarják megoldani, miközben az Egyesült Államokban is egyre nagyobb problémák vannak.

Úgy tudni, hogy január előtt az amerikai kongresszus mindkét pártjának tagjai egy újabb gigantikus ukrajnai segélycsomagot terveznek elfogadni, melynek összege 50 milliárd dollár. Washington idén már több mint 67 milliárd dollárt adott Ukrajnának, főként katonai segélyek formájában.