Az Európai Unió még mindig tovább szabályozná a kriptót

Az Európai Unió (EU) egy hatodik “pénzmosás elleni hatóság” létrehozását tervezi, amely kifejezetten a kriptopénz-iparág szabályozásáért lesz felelős.

Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és a Parlament egy új, a kriptovalutákra vonatkozó szabályozó testületet hoz létre. Bár a kriptoeszközök piacairól szóló rendelet és a vitatott pénzátutalási rendelet kapta a kriptopénz-ágazat részéről a legtöbb figyelmet, ennél jóval többet tartogat az EU. Ezek csak egy kis részét képezik az Unió pénzmosás elleni (AML) politikájának egy nagyobb csomagjának, amely jelentős hatással lesz minden pénzügyi intézményre.

Az Európai Bizottság tavaly júliusban tette közzé az AMLD6-ra, vagyis a hatodik pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni irányelvre vonatkozó javaslatát. A múlt hónapban az Európai Tanács nyilvánosságra hozta a saját változatát. Ezt az Európai Parlament csak az augusztusi szünet után fogja megvitatni. A három testület azután kezdi meg az úgynevezett trilógust, hogy mindegyikük elfogadta a jogszabály saját verzióját.

Az AMLD6 a kriptopénz-szolgáltatók, különösen a “magas kockázatúnak” minősített szolgáltatók ellenőrzésével lenne megbízva, ellentétben a korábbi pénzmosás elleni szabályozásokkal. Azok csak kereteket biztosítottak az uniós országok számára az információk gyűjtésére és megosztására.

Egy parlamenti tájékoztató szerint az alábbi új rendszer következik:

“Uniós szintű felügyelet, amely egy hub and spoke modellből áll. (A “hub and spoke” kifejezés minden olyan folyamat leírására szolgál, amely a kerékpár kerékhez hasonlít, ahol a központi helyről (hub) szerteágazó utacskák (spoke) indulnak ki). Tehát az uniós szintű felügyelő bizonyos pénzügyi intézmények közvetlen felügyeletére, a többi intézmény közvetett koordinációjára, valamint első lépésként a nem pénzügyi szektor felügyeletére vonatkozó koordinációs szerepkörre illetékes”.

Az EU szigorú megközelítést fogadott el a kriptotörvényekkel kapcsolatban

Nemrégiben az Európai Parlament megszavazta az anonimitás elleni szabályozást, amely növelné a nem hosztolt tárcák és tőzsdék közötti tranzakciók költségeit. És még ha a Proof-of-Work bányászat betiltásáról szóló törvényjavaslatot a törvényhozó testület el is utasította, az Európai Központi Bank mégis arra számít, hogy a környezetvédelmi aggályok miatt előbb-utóbb sor kerül egy ilyen tiltásra.

Az EU számára a globális szervezet jelentős változást hoz majd. A 2015-ös és 2018-as pénzmosás elleni irányelvek  követelményeket támasztanak a tagországokkal szemben, hogy gyűjtsenek és tegyenek hozzáférhetővé konkrét adatokat, többek között a vállalatok haszonhúzói tulajdonjogára vonatkozó részleteket.

A végrehajtás időtartama az Európai Parlament és a Bizottsággal folytatott tárgyalásoktól és az azt követő háromoldalú egyeztetésektől függ. Évek telhetnek majd el a rendelet teljes körű végrehajtásáig, beleértve az AML Hatóság személyi állományát is.