Megint bekerült a PoW mechanizmus tiltása az EU-s törvényjavaslatba

A francia hidegtárcagyártó, a Ledger nemrégiben figyelmeztetett, hogy mégis jöhet egy, az egész Európai Unió területére kiterjedő kriptoeszköz tiltás. Az értesüléseik szerint most ismét ott tartunk, hogy minden olyan kriptovaluta betiltásra kerülne, amely proof-of-work konszenzusos alapon működik. Nehéz biztosat mondani az európai szabályozói környezetről. Egyik pillanatban teljes tiltásról van szó, aztán nincs tiltás, most pedig megint pletykákat lehet hallani.

Holnap szavaznak az európai kriptoszektor jövőjéről is

Ugye a korábban közzétett hírek szerint az EU “Markets in Crypto-Assets” vagy MiCA elnevezésű, az EU-ban lévő kriptopiacok szabályozására létrehozott keretrendszerének legújabb változatából törölték azt a passzust, amely sokak szerint a bitcoin betiltásához vezethetett volna. A jelenlegi bennfentes hírek szerint azonban a parlamenti képviselők két javaslatra fognak szavazni majd március 14-én. És ezek egyikében nincs csak benne a fentebb említett passzus. Akkor sem kell egyébként pánikolni, ha véletlenül mégis bent marad az érintett passzus, hiszen valójában az értelmezés szerint nem teljes tiltásról van szó. Inkább meghatároznak különféle kibocsátási szinteket a PoW bányászok számára is, hasonlóan más iparágakhoz.

Twitter

Ráadásul ha most a tiltó passzust is tartalmazó MiCA javaslat menne át, akkor is még jó pár év lenne, mire hatályba léphetne egy ilyen rendelkezés. A Ledger figyelmeztetése sem a közeli jövőre szól, inkább a hosszútávú lehetőségeket vázolja fel. Szerintük ugyanis ha betiltják a PoW alapú bányászatot az Unióban, akkor a digitális eszközök gazdasága Európában el fog tűnni és rengeteg szolgáltató rá lesz kényszerítve, hogy kitiltsa az európai felhasználókat. A tiltást támogató képviselők egyébként a környezetkárosító hatás miatt kardoskodnak a PoW ellen. Pedig ha jobban belegondolunk, a probléma nem a blokkláncokkal van. Hanem inkább azzal, hogy jelenleg honnan származik a világ energiájának jelentős része. Tehát már az energiaforrásnál kellene tiltásokat foganatosítani, nem a felhasználóknál.