Az ezüst ára rövidesen még mélyebbre süllyedhet, állítják elemzők

Miközben ezekben a napokban az arany ára unciánként 1750 dollár körül mozog és tartja magát, addig az ezüst ára komolyabb mértékben csökkent az elmúlt hónapokban. Közel 2,5%-ot veszített értékéből a dollárral szemben csak tegnap. Ha viszont a március 8-án érvényes árfolyamához nézzük a jelenlegi helyzetet, akkor azt láthatjuk, hogy 28%-ot is meghaladja az ezüst árának csökkenése. Ettől függetlenül a befektetői körökben jól ismert Morgan Report készítője, David Morgan úgy véli, hogy a következő 10 évre nézve az egyik legjobb befektetés az ezüst lehet.

Az ezüst árának alakulását nehéz megjósolni

Köszönhetően főleg annak, hogy a kínálat rövidesen be fog zuhanni az elemző véleménye szerint. Az ezüst az elmúlt másfél évben nem igazán teljesített jól. A befektetők főleg az aranyra és a bitcoinra fókuszáltak. Így nem is volt meglepő, hogy az ezüst ára és az ezüstbányászati cégek részvényei is jelentősen az S&P 500 alatt teljesítettek. Innen viszont aztán volt egy jelentős felívelés, amikor 2022. március 8-án az ezüst ára unciánként 26,46 dollárra emelkedett. Ezen a napon jutott egyébként történelmi csúcsra az arany ára is, 2070 dollár felett vették akkor a legértékesebb nemesfémet. Azóta viszont mélyrepülés van, most éppen csak 19 dollár környékén van egy uncia ezüst ára.

Viszont ha lehet hinni a fentebb említett influenszer-szakértő David Morgan jóslatának, akkor rövidesen, a következő években az ezüst kínálata padlót foghat. Idén a kereslet egyébként több mint 1 milliárd unciás csúcsra érhet. Persze Morgan csak egy vélemény, ha más oldalakat és szakértőket nézünk, akkor mást láthatunk. Christopher Lewis, aki nemesfémek árelemzésével is foglalkozik, úgy látja, hogy az ezüst nehéz pillanatainak még nincs vége. Akár 18 dollár alá is mehet idén az árfolyam. Hosszútávra pedig ő nem is annyira mert jósolni a jelenlegi világpolitikai helyzet kiszámíthatatlansága miatt. Az azért látható a trendekből, hogy az ezüst nem volt sosem menekülőeszköz úgy, mint mondjuk az arany vagy a bitcoin. Ettől független az tény, hogy az ezüst iránti kereslet biztosan megmarad. Főleg már csak az iparban és a vezetők piacán betöltött szerepe miatt is.