Az FTX birtokában lévő SOL tokenek vetnek árnyékot a SOL árfolyamra

A Solana tokenjéről mostanában nem érkeznek túl jó hírek. Már elég a token árára pillantani. Az elmúlt egy hétben a 20,3 dolláros árról 17,7 dollárra csökkent az árfolyam, nagyjából 12%-kal. Sokan aggódnak ugyanis a most már nem működő FTX birtokában lévő SOL vagyon miatt. Maga a Solana közösség annyira nem feszült a helyzet miatt, sőt, a hodlerek igyekeznek eloszlatni a kritikus hangokat.

 

Az FTX birtokában lévő SOL tokenek eladása hosszú ideig fog tartani

Szeptember 11-én, hétfőn derült ki bírósági dokumentumokból, hogy az FTX-nek és a hozzá tartozó vállalatoknak több mint 1,5 milliárd dollárnyi SOL token van a birtokukban. Tekintve, hogy a Solana teljes piaci kapitalizációja 7,4 milliárd dollár, az FTX jelenleg a Solana tokenek 20%-át birtokolja. A Solana közösség szerint azonban éveken át fog tartani míg ezt a mennyiségű tokent értékesítik a piacon. Sok felhasználó posztolt arról a közösségi médiában, hogy hamarosan 600 millió dollár értékű SOL token kerül eladásra, ami padlóra küldheti az árfolyamot.

Vannak akik szerint az FTX-re vonatkozó csődeljárási terv limitálja, hogy egyszerre mennyi eszköz értékesíthető. A bírósági papírok szerint hetente 100 millió dollárnyi token értékesíthető, ami egyedi tokenek esetén 200 millióra tornázható fel. De magának az FTX-nek sem érdeke, hogy egyetlen nagy eladással padlóra küldje a SOL árfolyamát, amit egyszer már megtett korábban. Emlékezhetünk, hogy amikor 2022-ben összeomlott Sam Bankman-Fried kriptotőzsdéje, akkor a SOL token ára 94,2%-ot esett. Tegyük hozzá azt is, hogy egy elég jelentős piaci kapitalizációjú projektről beszélünk, amelynél nincs akkora esély az árfolyam bedőlésére, mint kisebb projektek esetén.