Az FTX kártalanítja az adathalászat áldozatait, de közölte nem csinál belőle rendszert

Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried elmondta, hogy a tőzsde nem fogja “szokásává tenni a kártalanítást” azoknak a felhasználóknak, akiket kamu cégek húznak le a nevükben.

Az FTX kriptovaluta tőzsde mintegy 6 millió dollár kártérítést fog nyújtani egy adathalász átverés áldozatainak, amely során a hackerek az FTX-nek adták ki magukat, hogy egyes felhasználókból bizalmas adatokat szedjenek ki és a fiókjaikkal jogosulatlan ügyleteket hajtsanak végre.

Az FTX alapítója és vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried október 23-án a Twitteren azt írta, hogy a tőzsde általában nem nyújt kártérítést a felhasználóinak, ha azok adathalászat miatt szenvednek kárt, de ebben az esetben kivételt tesz, viszont ez csak egyszeri segítség, a jövőben ilyen nem fog többször előfordulni.

A legutóbbi adathalász támadás során a támadók a felhasználói fiókok API kulcsait szerezték meg, amelyek lehetővé tették számukra, hogy jogosulatlan kereskedést folytassanak a kriptotőzsdei számlákkal.

A támadásra október 21-én derült fény, miután a 3Commas közölte, hogy riasztották, hogy egyes felhasználói jogosulatlan kereskedési tevékenységet folytatnak.

A kezdeti vizsgálatot követően az FTX és a 3Commas a további veszteségek elkerülése érdekében felfüggesztette a gyanús számlákat, és letiltotta az összes kompromittált API-kulcsot.

Október 19-én Bankman-Fried közzétett egy blogbejegyzést, amelyben részletesen kifejtette gondolatait a kriptorendszer szabályozásáról, amely tartalmazta az általa “5-5 szabványnak” nevezett javaslatot, amely szerint a hackerek vagy 5 millió dollárt, vagy az ellopott összeg 5%-át tartják meg, amelyik kisebb.

Legutóbbi tweet sorozatában úgy gondolta, itt az ideje kipróbálni az újonnan kitalált szabványt, és arra kérte a hackert, hogy 24 órán belül küldje vissza az ellopott pénz 95%-át, körülbelül 5,7 millió dollárt.

Október a kriptoközösségben a “hacktober” elnevezést kapta, mivel a Chainalysis október 13-án felfedte, hogy 2022 októbere volt az eddigi legaktívabb hónap a hackerek aktivitása szempontjából, annak ellenére, hogy a jelentés még a hónap felénél sem járt.

A jelentés időpontjában több mint 125 incidens történt, amelyek során mintegy 3 milliárd dollárt nyúltak le a kibertámadók.