Az IBM blokklánc alapú böngészőt indít

  • 23
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az IBM nemrégiben szabadalmat nyújtott be egy blokklánc alapú webböngésző kifejlesztésére. Nem ez az első alkalom, amikor az IBM-et összekapcsolják a blokklánc alapú technológiákkal. Sőt, mint azt már tudjuk, az IBM sok időt és energiát fektet a blokklánc technológiák kutatásába.

Chrome helyett blokklánc alapú böngésző?

A jelentések szerint az IBM új szabadalmi kérelme egy blokklánc alapú webböngészőre vonatkozik. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodájához augusztus 6-án benyújtott IBM szabadalom egy olyan webböngészőhöz kapcsolódik, amelyet peer-to-peer alapú hálózati struktúrára épül. A kérelemből kiderül, hogy a böngésző előre megadott információkat gyűjt az munkamenetek során majd az információ átkerül egy peer-to-peer csomóponti hálózatba, adatgyűjtés és tárolás céljából. Az információgyűjtés a választott böngészési élmény típusától függ. Például a munkahelyi számítógépen történő böngészés a személyes böngészővel szemben más beállításokat fog jelenteni.

Az ötlet meglehetősen egyedi, különösképp amiatt, hogy gyakran merülnek fel kétségek az adatok biztonságára és a magánélet védelmére vonatkozóan, a hagyományos böngészők használatakor. Az interneten való böngészés alatt adatainkat különböző módon használják fel, a követéstől és a reklámozástól kezdve a mesterséges intelligencia alapú adatbányászati technikákig. Ez nem jelent de facto problémát, de köztudott, hogy a személyes adatok jelentős része nagyvállalatok kezébe kerül, a legtöbbször a jóváhagyásunk nélkül. Az Unióban elfogadott adatvédelmi törvények, amelyeket együttesen GDPR-nek neveznek, próbálnak némi átláthatóságot biztosítani a böngészési adataink felhasználásának módjában, de ez egyrészt a felhasználói élményt csökkenti, másrészt pedig még nem elég hatékony. Az IBM böngészője ugyan csak egy újabb nagyvállalati próbálkozás a böngészőpiac egyeduralkodójának (Google) kikezdésére, de köszönhetően a blockchain használatának, könnyen az egyik legkomolyabb szereplőjévé válhat az elkövetkezendő években.

Mások is próbálkoznak

A szabadalom szerint az egyik lehetséges feladata többek között a számítógép böngészőjével szembeni támadások elkerülése lenne. Ha a blokklánc technológia biztosítja, akkor rendelkezésre áll minden felhasználói információ biztonsági mentése. Érdekes módon az IBM beépített egy tokent is a modelljébe. Az IBM szerint a tokenek ellenőrzik a felhasználói böngészés tevékenységeit, amikor blokkokba vannak csomagolva a peer-to-peer hálózat számára. Az IBM blokklánc böngésző koncepciója azonban nem az egyetlen a piacon. A norvég Opera böngésző júniusban elindította az iOS Opera Touch böngészőt.” Mellette nem szabad elmenni a személyes adatok védelmét és a gyors böngészést középpontba helyező Brave mellett sem, ami a kriptósok körében népszerű.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.