Az IMF gondolkodik a központi kibocsátású digitális pénzen

Az IMF egyik igazgatója, Tao Zhang nyilakozott a központi kibocsátású digitális pénz pro és kontra érveiről.

A London School of Economics februári rendezvényén nyilatkozott Zhang a központi kibocsátású digitális pénzek kapcsán, melynek összefoglalója a napokban került fel az IMF oldalára. Beszédében kitért a központi digitálsi pénzek előnyeire és hárványaira is.

A központi kibocsátású digitális pénzek melletti érvként hozta fel Zhang a kibocsátás alacsonyabb költségeit és hatékonyságát. Néhány országban a készpénz kezelés meglehetősen problémás a pénzügyi rendszer központi földrajzi elhelyezkedése miatt. Emiatt nem is ér el a pénzrendszer a bank nélküli, szegényebb vagy távoli vidékeken élő lakossághoz. A digitális pénzek ezzel szemben lehetőséget nyújtanak mindenki számára, hogy elektronikus pénzzel fizessenek, még ha nincs is bank számlájuk. Emellett Zhang kiemelte még előnyként a központi kibocsátás miatt a stabilitást és a monetáris politika beavatkozásának lehetőségét is.

Zhang véleménye szerint a központi kibocsátású digitális pénzek versenytársai lehetnek a ma ismert digitális eszközöknek, különösen a stabilcoinoknak, melyeket nehéz szabályozni.

Azonban, mint mindennek, a központi digitális pénzeknek is meg van a maga árnyoldala, melyet Zhang is kiemelt. Elmondása szerint az új pénzek elcsábíthatják az ügyfeleket a bankoktól és ezáltal pedig módosíthatják a központi bankok mérlegét is. Emellett pedig akár jelentős kockázatot is jelenthetnek a központi bankok számára, a technológiai megvalósítástól függően. A hekker támadások és csalások ugyanis ez esetben az egész központi bank megbízhatóságát áshatják alá.

Az igazgató kitért egy hibrid megoldásra is, azaz a szintetikus központi kibocsátású digitális pénzek gondolatára. Ez esetben a magán szektor a központi bankokkal együttműködve bocsátana ki egy digitális érmét, hol a központi banki tartalék állna a magánúton kibocsátott digitális pénz mögött.

Egyre több központi és állami szerv gondolkodik a digitális pénzekben, legutóbb például a Svédországban merült fel egy hasonló központilag kibocsátott digitális pénz gondolata, az e-korona.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük