Az IMF Salvadorba látogatott: aggasztja a szervezetet az új bitcoin törvény

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) makrogazdasági, pénzügyi és jogi problémára figyelmeztetett a bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételével kapcsolatban Salvadorban.
“A kriptoeszközök jelentős kockázatokat rejthetnek magukban, emiatt nagyon fontos a hatékony szabályozási intézkedés” – jelentette ki az IMF szóvivője.

Az IMF problémát lát abban, hogy a latin-amerikai ország legális fizetőeszköznek megszavazta a bitcoint

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön számos gazdasági és jogi aggályt vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Salvador törvényes fizetőeszközzé tette a bitcoint, mely ezáltal az amerikai dollárral egyenrangú lett. A Nayib Bukele elnök által javasolt “Bitcoin törvény” közelmúltbeli elfogadásával El Salvador lett a világon az első ország, amely a bitcoint törvényes pénzként használja.

Gerry Rice, az IMF szóvivője egy washingtoni sajtótájékoztatón elmondta:

“A bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása számos makrogazdasági, pénzügyi és jogi kérdést vet fel, amelyek nagyon alapos elemzést igényelnek, ezért szorosan követjük a fejleményeket, és a hatóságokkal konzultációt fogunk folytatni. A kriptoeszközök jelentős kockázatokat rejthetnek magukban, és a hatékony szabályozási intézkedések nagyon fontosak, amikor velük foglalkozunk.”

A szóvivő hozzátette, hogy az IMF csütörtökön találkozott Bukele elnökkel, hogy megvitassák a mindössze néhány nappal ezelőtt elfogadott bitcoin törvényt. Salvador közel 1 milliárd dolláros hitelről folytatott egyébként tárgyalásokat az IMF-fel.

Bukele elnök sok új rajongót szerzett

Carlos de Sousa, a Vontobel Asset Management portfóliómenedzsere szerint a bitcoin törvény átgondolatlannak tűnik, Bukele pedig potenciálisan lábon lövi saját magát azzal, hogy megnehezíti az adóbevételek beszedését.

“A kriptovaluták összességében nagyon könnyű módot jelentenek az adózás elkerülésére, és arra is, hogy egyszerűen megkerüljék a hatóságokat, mivel ez egy teljesen decentralizált rendszer, lehet pénzmosásra és adóelkerülésre is használni.”

Az ország elnöke azonban a Twitteren elképesztően sok pozitív visszajelzést kapott a törvénnyel kapcsolatban.

Justin Sun, a TRON alapítója és vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy cége a decentralizált internet kiépítésére összpontosít, és a vállalat az első irodáját most már biztosan Salvadorban fogja megnyitni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.