Az Intel beszünteti a Bitcoin-bányászati chipek gyártását

A chipgyártó Intel Corp kedden közölte, hogy beszüntette bitcoin-bányász chipsorozatának gyártását, alig egy évvel annak bevezetése után. A döntés oka, hogy bár a chipek hatékonyak voltak és elegendő bevételt is generáltak a cégnek, előállításuk közel 50%-kal megemelte a vállalat működési költségeit.

Az Intel úgy tervezi, hogy a Blockscale nevű sorozat megrendeléseinek fogadását idén október 20-ig leállítja, a szállítást pedig jövő év április 20-ig befejezi – írják a vállalat honlapján található dokumentumban.

“Mivel az IDM 2.0-ba történő beruházásainkat előtérbe helyezzük, az Intel Blockscale 1000-es sorozatú ASIC-ek életciklusát lezártuk. A Blockscale ügyfeleinket továbbra is támogatjuk” – indokolta a beszüntetésre vonatkozó döntést a vállalat szóvivője.

Az IDM 2.0 az Intel azon stratégiájára utal, hogy a chipgyártást kiszervezi külső ügyfeleknek, miközben tovább növeli a kisebb és gyorsabb chipek saját gyártását.

Az Intel közölte, hogy továbbra is “figyelemmel kíséri a piaci lehetőségeket” a kriptopénzek területén.

A chipek előállítási költsége 50%-kal emelkedett

Az Intel Blockscale 1000-es sorozatú chipek 2022-ig bizonyítottan hatékonyak és nyereségesek voltak. Ezt alátámassza a tény, hogy a kanadai Hive Blockchain Bitcoin-bányász cég 2022 decemberében összesen 213,8 BTC-t – 3,15 millió dollár értékben – bányászott, amihez az Intel Bitcoin-bányász ASIC chipjeit használta.

A chipek által kínált hatékonyság- és jövedelmezőségjavulás ellenére azonban az Intel működési költségei a 2021-es 1,2 milliárd dollárról 2022-re 1,7 milliárd dollárra nőttek. Ez éves szinten közel 50%-os emelkedést jelent.

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger a hírek szerint februárban 25%-os fizetéscsökkentést fogadott el, a vállalat pedig 2026-ra akár 10 milliárd dolláros éves költségmegtakarítást jósol a költségcsökkentési kezdeményezések és a hatékonyságnövelés eredményeként.

Az Intel megjegyezte, hogy 2022-es eredményeit “befolyásolta az inflációból, az ukrajnai háborúból és a COVID-19 leállásából eredő bizonytalan makrogazdasági környezet a kínai ellátási láncban”.