Az Intel új energiahatékony chipet dob a piacra a Bitcoin bányászathoz

Az Intel egyre jobban bevonódik, és egyre nagyobb szeletet hasít ki a kriptopénz bányászat területén is. Most jelentették be, hogy hamarosan piacra dobják a legújabb Blockscale ASIC chipet. A proof-of-work algoritmushoz újonnan kifejlesztett processzor akár 580 GH/s hashsebességre is képes, és akár 26 J/TH energiahatékonysággal is tud működni.

A technológiai óriás úgy véli, hogy az új processzor chip, a Blockscale ASIC olyan változást hoz, amely lehetővé teszi a blokklánc-alkalmazások számára a decentralizáció fenntartását a proof-of-work segítségével, miközben érvényesíti a környezeti fenntarthatóság elvét.

Intel Blockscale ASIC

Méretezhetőség és fenntarthatóság

Az Intel, a világ egyik legnagyobb félvezetőchip-gyártója új alkalmazásspecifikus integrált áramkör (ASIC) chipet dob piacra, amely a blokklánc hashingelésre szolgál.

Az Intel közleménye szerint az ASIC-alapú rendszerekkel és az SHA-256 hasheléssel kompatibilis proof-of-work algoritmusok képesek lesznek az Intel Blockscale ASIC adoptálására. A Bitcoin bányászattal kompatibilis chip rendelkezik a chipen belüli hőmérséklet- és feszültségérzékelési funkcióval. Emellett lánconként akár 256 integrált áramkört is képes támogatni.

A chipóriás azt is kijelentette, hogy a blokkláncokhoz kapcsolódó skálázhatóság és a fenntarthatóság az a két fő probléma, amit a Blockscale ASIC meg tud oldani. Jose Rios, az Intel Blockchain and Business Solutions in the Accelerated Computing Systems and Graphics Group szervezetének igazgatója szerint az új chip “felelős módon” biztosítja majd az energiahatékonyságot és a számítási teljesítményt, amelyek a proof-of-work konszenzuson alapuló blokkláncok működtetéséhez szükséges.

Az Intel hozzátette, hogy a kriptográfia, a hashing-technikák és az ultraalacsony feszültségű áramkörök terén szerzett több évtizedes tapasztalat teszi lehetővé, hogy az Intel által működtetett proof-of-work protokollok “a fenntarthatóság veszélyeztetése nélkül skálázzák a számítási teljesítményüket”.

A tőzsdén jegyzett blokkláncvállalatok, köztük az Argo Blockchain, a Block Inc. és a Hive Blockchain Technologies az első intézmények között lesznek, amelyek az Intel ASIC-vel integrált új bányászati rendszereket fejlesztenek majd. Az Intel az új termék első szállítását az ügyfeleknek 2022 harmadik negyedévére tervezi. 2023-ban pedig kezdi meg a globális partnerhálózatának a bővítését.

Az Intel mint a félvezetőipar vezetője

A Blockscale ASIC chip bevezetésének a híre azt követően érkezett, hogy az Intel arról nyilatkozott, hogy az áramköri innovációk olyan blokklánc-gyorsító megoldást fognak biztosítani, amely több mint 100-szor jobb teljesítményt nyújt wattonként, mint a mainstream grafikus kártyák az SHA-256 alapú bányászat esetében. Az összes új termék közül a “Bonanza Mine” processzort, amelyet “ultra-alacsony feszültségű, energiahatékony Bitcoin-bányászati ASIC-ként” jellemeztek, a bányászati iparág közelgő chipjeként jelölték meg.

A másik újonnan megjelent eszköz az Intel ACM-G10. A főként videójátékokra szánt chip 406 mm² méretű és 21,7 milliárd tranzisztorral rendelkezik, mindkét érték nagyobb, mint az AMD Navi 22 és az NVIDIA GA104 értékei, amelyek állítólag ennek az ARC GPU-nak a fő versenytársai.