Az Mt. Gox károsultjai 10 év után végre megkapják a kifizetéseket

A közösségi médiában felbukkanó hírek szerint az Mt. Gox kriptotőzsde hitelezői elkezdték megkapni a 2014 februárja óta a tőzsdén rekedt Bitcoinjaikért járó kifizetéseket.

Nemrég több károsult is arról számolt be, hogy megkapta a korábban blokkolt BTC betétjei után járó pénzösszegeket. Az első megerősítés a visszafizetésről december 21-én jelent meg az X platformján, az illető azt állítva, hogy a japán jenben történő banki átutalást megkapta.

Nobuaki Kobayashi, az összeomlott tőzsde vagyonát felügyelő megbízott emailben felvette a kapcsolatot a hitelezőkkel, hogy megerősítse a kifizetések megkezdését.

„A visszatérítésben részesülő rehabilitációs hitelezők nagy száma, a különböző típusú visszafizetések, valamint az ehhez szükséges előkészítés és feldolgozás ideje miatt a visszatérítések 2024-ben is folytatódni fognak.” – állt a japán és angol nyelven küldött e-mailben.

“Most fizettek ki!” – írja egy Reddit-felhasználó, hozzátéve, hogy először azt hitte, hogy az e-mail valamiféle adathalász átverés, mielőtt azt állította, hogy egy tényleges fizetés érkezett a PayPal-fiókjára.

I just got paid
byu/Free-End2543 inmtgoxinsolvency

A hitelezőknek történő kifizetéseket több részletben oldják meg, beleértve az alaptörlesztést és az egyösszegű törlesztést. Egy károsult megjegyezte, hogy a 0,125 BTC-nyi követelésének csak egy részét fizették vissza, összesen 30 283 jent. Ez a mennyiség a jelenlegi árfolyamon 200 dollárt ér, így még mindig hiányzik 748 dollár.

Az Mt. Gox csúcspontján ő volt a legnagyobb Bitcoin tőzsde, a globális BTC-tranzakciók 70%-át bonyolította le. Alig négy évvel az indulása után az Mt. Gox felfüggesztette az ügyfelei pénzkivételét egy hackertámadás miatt. Ennek során a tőzsde állítólag 850 000 Bitcoint veszített el. Ezután beszüntette a kereskedést, majd később csődvédelmet is kért.

A legutóbbi hivatalos dokumentum szerint a vagyonkezelő 7 milliárd japán jent (mintegy 47 millió dollár)kapott a hitelezők törlesztési igényeinek finanszírozására. A tranzakciót követően a vagyon 8,8 milliárd jent (körülbelül 59 millió dollárt) tett ki.