Az Nvidia Ethereum bányászatra szánt chipjei 134 millió dollárral alulteljesítettek az elvárásokhoz képest

Az Nvidia számítástechnikai vállalat CMP (vagyis kriptovalutabányász-processzor) termékcsoportja 266 millió dollárnyi hozamot produkált a 2021-es év második negyedévében. 

Az Nvidia az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb chipgyártó cége, termékei leginkább a számítógépes játékok és a kriptovaluta bányászat területén használatosak. Ezért is robbant bombaként a hír, hogy külön bányászati célra kialakított videókártyákat dobnak piacra. Ennek ellenére, a vállalatnak az utóbbi években sajnos többször is meggyűlt a baja vásárlóik igényeinek kielégítésével. Előfordult, hogy a megemelkedett kereslet hatására növelték a termelést, azonban a piaci változások következtében csökkent a szükséglet, így eladatlan készletek sokasága szakadt a nyakukba.

A legutóbbi negyedév felénél járva az Nvidia úgy jósolta, hogy a kriptovaluta bányászat során alkalmazott árucikkeik 400 millió dollárnyi bevételt fognak generálni. Ez azonban nem egészen így alakult.

A chipek, becses nevükön a CMP (Cryptocurrency Mining Processor) grafikus kártyák, a várt 400 millió helyett mindössze 266 millió dollárt hoztak a konyhára. Emellett a cég az éves jövedelmét 6,5 milliárd dollárra becsülte ezt megelőzően, s 1 milliárd dollárnyi haszonra is számított. Csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy ez sem fog megvalósulni.

Nvidia

Áprilisban és májusban, a globális chiphiány közepette, az Nvidia teljes egészében átszervezte a vállalat struktúráját. Ezt annak érdekében tette, hogy célcsoportjának (vagyis a gamereknek) még inkább a kedvére tegyen.

Az Ethereum bányászok eddig képesek voltak ugyanazon grafikai kártyák használni a bányászathoz és tranzakcióik érvényesítéséhez, mint a gamerek. Ennek okán, ahogy az ETH ára előre nem látott magasságokba szökött, lecsaptak az elérhető chipekre. Ezáltal az eszközök eredeti áruk három- vagy akár négyszeresén keltek el, amely a gamerek számára megfizethetetlenné vált.

Keményen fogja a bányászokat az Nvidia

A fennálló problémát úgy orvosolta a cég, hogy korlátozta a GeForce kártyái hashrátáját, amelyek így szinte használhatatlanok lettek a bányászathoz. „A GeForce játékra lett kifejlesztve”, írta egy blogposzt.

Ennek következtében a bányászok az új, külön arra a célra szánt CMP kártyák használatára lettek utalva. Az Nvidia ezzel a lépésével képes megkülönböztetni piacait, s elkerülni a korábban már megtörtént fiaskókat.

Mindemellett, még mindig a grafikus kártyák teszik ki az Nvidia eladásainak 65%-át. Azonban a kriptó kártyák csupán a bevételek 7%-át adják. Ebből kifolyólag a kriptovaluták nagy valószínűséggel nem lesznek a vállalat jövőjének talpkövei.

Mindezen információkat figyelembe véve, ideje lenne a jövő negyedévre vonatkozó becsléseiket lefelé kerekíteniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük