Az Nvidia új rendszere minden eddiginél gyorsabban jelzi előre a természeti katasztrófákat

A Föld “digitális ikertestvérének” nevezett, mesterséges intelligencia alapú szuperszámítógép segíthet elkerülni a ránk váró éghajlati katasztrófák legsúlyosabb hatásait.

A tudósok létrehozták bolygónk egy olyan szimulációját, amely az eddigi modelleknél jóval gyorsabban képes előrejelezni az időjárást.
A technológia segíthet megelőzni az olyan katasztrófák hatásait, mint a tájfunok és árvizek. Emellett az adatfeldolgozó rendszer részletesebb képet adhat az éghajlatváltozás jövőbeli hatásairól, és segíthet ezeknek a hatásoknak a mérséklésében.

Minden eddiginél pontosabban szimulálhatjuk az időjárást

A rendszert az Nvidia hozta létre, amely alapvetően grafikus feldolgozóegységeket (GPU-kat) gyárt. Az Earth-2 nevű modell az Nvidia által kifejlesztett gépi tanulási technológiák egy sorát tartalmazza, amelyekhez szuperszámítógépek biztosítják a hatalmas feldolgozási teljesítményt.

„Ezek együttesen egy fizikai objektum vagy rendszer, jelen esetben a Föld klímájának virtuális másolatát hozzák létre.” – mondta Dion Harris, az Nvidia termékmarketingért felelős vezetője.

A rendszer egy interaktív felület formájában valósul meg, amely az egész bolygó időjárás és éghajlat szimulációit futtatja, lehetővé téve a tudósok számára, hogy különböző paramétereket állítsanak be, és rendkívül részletes, 2 kilométeres méretarányban szimulálják a különböző helyszínek időjárását.

Harris azt is elmondta, hogy a rendszer több száz megfigyelést szintetizál, és rekonstruálja a Föld időjárását és éghajlatát az elmúlt mintegy 50 évre vonatkozóan.

Életeket menthet az új rendszer Tajvanban

Amikor természeti katasztrófák közelednek, amelyek életeket veszélyeztethetnek és milliós károkat okozhatnak, az Nvidia rendszere napok helyett percek vagy másodpercek alatt képes valós idejű előrejelzéseket adni.

Ez jelentheti a különbséget élet és halál között olyan helyeken, mint Tajvan, ahol a tájfunok gyakoriak és katasztrofálisak.

“Amikor tájfun-előrejelzést adnak ki, a prioritás az, hogy a korai evakuálással minimalizáljuk az áldozatok számát.” – mondta Harris. Ezen okok miatt a tajvani központi időjárási hivatal az elsők között próbálja ki az Nvidia Earth-2 rendszerét, és idén már a szélsőséges időjárási események előrejelzésére, tervezésére és az ellenük való védekezésre fogja használni.

A technológia az éghajlatváltozásról is részletes, hosszabb távú képet adhat. Annak előrejelzéséhez, hogy az éghajlatváltozás hogyan fog kibontakozni, és milyen hatásai lesznek, óriási adathalmaz feldolgozására van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, a hőmérsékletről, a globális vízciklusokról, az óceánok kémiájáról és még sok más tényezőről.

Az Earth-2 a fejlesztők szerint gyorsan átvizsgálhatja ezeket a hatalmas adathalmazokat, hogy pontos szimulációkat készíthessen. Ez segíthet a városoknak például abban, hogy feltárják a jövőbeli hőhullámok valószínűségét és intenzitását, és már most lépéseket tegyenek az enyhítő intézkedések megkezdésére.