Az oltatlan spermium lesz az új bitcoin – igazi kincs vagy elmebaj?

Még 2021-ben kapott szárnyra az az őrült felvetés, miszerint rövidesen az oltatlan spermium veszi majd át a bitcoin helyét. Az oltásellenes nézeteket vallók alaptalan információk alapján attól tartottak, hogy a Covid19-vakcinák meddőséget okozhatnak. Ez szolgált a fenomén alapjául, aminek köszönhetően az oltatlan egyének hímivarsejtjei értékes ritkasággá váltak. 

Miután a sztorit számos hírportál és Stephen Colbert tévéműsora is felkapta, robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a “tiszta” ejakulátum iránt. Az oltásellenesek rögvest tőkét kovácsoltak a hirtelen jött népszerűségből és piacra dobták az Unvaxxed Sperm (nuBTC) fantázianévre keresztelt kriptót.

A fejlesztők szerint, akik az anonimitás mellett döntöttek, a nuBTC célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a védőoltás-ellenes mozgalmakra. A csoport számos eszement kezdeményezés ötletével kacérkodott, ilyen volt például a “fajtiszta” Tinder létrehozása is, illetve az oltatlan spermiumok kriogén fagyasztás által való megőrzése.

A token árfolyama a megjelenését követő egy hétben kifejezetten megemelkedett, azt követően viszont zuhanórepülésbe kezdett s azóta sem sikerült újra talpra állnia.

Fajtiszta amerikaiak avagy genetikai zsákutca?

A koronavírus-járvány lecsengése és az, hogy az oltott szülőknek egészséges babáik születtek, derékba törte az éppen csak bimbózó ágazatot. Azonban mégsem szűnt meg teljesen létezni, csupán jó helyen kell kutakodnunk.

A beoltatlan ondósejteknek leginkább Amerikában van piaca, ahol a jobboldali beállítottságúak és az összeesküvés-elmélet gyártók teszik ki az oltásellenesek nagy részét. A globális spermium hiány, valamint a drága orvosi beavatkozások a spermadonorok malmára hajtják a vizet, akik kedvező áron nyújtják szolgáltatásaikat.

A probléma viszont az, hogy a nemi úton terjedő betegségeket és genetikai rendellenességeket rendkívül nehéz így kiszűrni. Semmiféle korlátozás sincs érvényben arra vonatkozóan, hogy egy donor hányszor adományozhat hímivarsejteket, ami a társadalom génállományára is kártékony hatással lehet. Emellett a szexuális ragadozók is kihasználhatják a helyzetet, visszaélve a gyermekre vágyó egyének bizalmával.

Az oltások kiválthatnak különböző mellékhatásokat, de a meddőség kialakulása nem köthető össze az egyes vakcinákkal. Ha mégis alternatív módokhoz kell folyamodnunk a fogantatás érdekében, azt mindenképp biztonságos keretek között tegyük.