Az orosz bankok kénytelenek kínai bankkártya rendszerre váltani

Múlt héten a Visa és a MasterCard is felfüggesztette minden oroszországi banki tevékenységét. Azóta a folyamathoz csatlakozott az AmericanExpress és a PayPal is. Ezáltal az oroszoknak nem maradt túl sok lehetőségük a bankkártya használat tekintetében. Az orosz bankok a kínai bankkártyarendszerre, a UnionPay-re való átállásnál döntöttek.  

A Visa és a MasterCard

A két fizetési platform egyoldalúan úgy döntött, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét, és az országban kibocsátott kártyáival kezdeményezett összes tranzakciót működésképtelenné teszi külföldön. A vállalatokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte meg erre az amerikai törvényhozókkal folytatott videóhívás során.

„A Visa azonnali hatállyal elkezdi az együttműködést ügyfeleivel és partnereivel Oroszországban, hogy az elkövetkező napokban minden Visa-tranzakciót leállítson. Amint ez megtörtént, az Oroszországban kibocsátott Visa-kártyákkal kezdeményezett tranzakciók nem működnek majd az országon kívül, és az Oroszországon kívüli pénzintézetek által kibocsátott Visa-kártyák nem működnek majd az Orosz Föderáció területén”- olvasható a Visa szombati közleményében.

Oroszország átáll a kínai kártyarendszerre

A Reuters szerint – „több orosz bank vasárnap közölte, hogy hamarosan elkezdik a kártyák kibocsátását a kínai UnionPay kártyaszolgáltató rendszerét használva. A kibocsátáshoz Oroszország saját Mir hálózatát veszi igénybe, miután a Visa és a MasterCard közölte, hogy felfüggesztik tevékenységüket Oroszországban.”

A UnionPayre való átállással kapcsolatos bejelentések vasárnap érkeztek a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezője, valamint az Alfa Bank és a Tinkoff részéről. A UnionPay 180 országban és régióban működik, így ez a lépés lehetővé teszi az oroszok számára, hogy bizonyos fizetéseket a tengerentúlon teljesítsenek.

Az AmericanExpress és a PayPal is beállt a felfüggesztők sorába

Vasárnap délután az AmEx bejelentette, hogy szintén ellehetetleníti működését Oroszországban. Ez a pénzügyi vállalat egy fokkal szigorúbb döntést hozott, és Fehéroroszországban is befagyasztotta a működést. A közleményük kimondja, hogy a globálisan kibocsátott American Express kártyák nem működnek többé az oroszországi kereskedőknél és ATM-eknél. Vice versa az orosz bankok által helyben kibocsátott kártyák pedig nem működnek többé az országon kívül az American Express globális hálózatán.

Szombaton a PayPal is bejelentette, hogy “a jelenlegi körülmények” miatt minden szolgáltatását leállítja Oroszországban. A bejelentést Dan Schulman, a PayPal vezérigazgatója az ukrán miniszterelnök-helyettesnek, Mykhailo Fedorovnak küldött levelében tette meg. Schulman levelében kifejezte szolidaritását az ukrán néppel.

A globális fizetési szolgáltatók a legújabb vállalatok, amelyek csatlakoztak azon amerikai technológiai és internetes ágazati óriások egyre növekvő listájához, amelyek kizárják Oroszországot a Putyin által elrendelt invázió miatt. A háború egyébként jelenleg a második hét közepén tart.