Elkezdődött a háború: döbbenetes felvételek érkeznek a szomszédos Ukrajnából

Elkezdődött. Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, a rakéták záporoznak, miközben tankok gördülnek át Fehéroroszország irányából is a határon. Már az ezret is meghaladta az ukrán áldozatok száma. 

Csütörtökön hajnalban, öt óra magasságában Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Több helyről, többek között Kijevből is robbanásokat hallottak. Az inváziónak már civil áldozatai is vannak.

Oroszország ma háborút indított Ukrajna ellen. Rakéták és bombák záporoznak az égből, ejtőernyős csapatok szálltak le a keleti régiókban, és robbanások rázzák fel az egész országot, miután Vlagyimir Putyin személyesen adott parancsot a támadásra.

Kijev szerint több száz ukrán katona halt meg a korai összecsapásokban, mivel a harc minden fronton egy pillanat alatt elérte őket. Cirkálórakéták, irányított bombák robbantak keletről nyugatra – repülőtereket, katonai bázisokat, lőszerraktárakat és parancsnoki állásokat megcélozva.

A jelentések szerint öt orosz repülőgépet lőttek le Donbassz felett, mielőtt Moszkva azzal dicsekedett, hogy kiiktatta az összes légvédelmi rendszert, és így átvette az uralmat az égbolt felett. Az ukrán határőrök azt mondták, hogy nehéz tüzérség, harckocsik és csapatok támadták őket Oroszországból és Fehéroroszországból – ahogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátor is bevetette erőit.

Forrás: Reuters

A kelet-ukrajnai Luhanszk, Szumi, Harkiv és Csernyihiv mind arról számolt be, hogy támadás érte őket, de nyugatról – a lengyel határhoz közeli Zsitomírból és Lvivből – is jelentettek robbanásokat. Rendkívüli videofelvételen látszik, hogy egy rakéta csapódott az Ivano-Frankivszk repülőterébe.

Eközben az oroszbarát lázadó erők előrenyomultak a megszállt Donbassz térségéből, elfoglaltak két falut, és azt állítják, hogy két ukrán repülőgépet lőttek le. Odessza kikötővárost, ahol Ukrajna fő haditengerészeti támaszpontja található, szintén támadás érte – bár a jelentések szerint egy kétéltű támadásról is érkeztek hírek.

Az orosz vezető egyúttal ijesztő figyelmeztetést intézett minden olyan országhoz, amely Ukrajna segítségére akar sietni.

Ezt követően Zelenszkij ukrán elnök saját, otthonról elhangzott beszédében hadiállapotot hirdetett, és megfogadta, hogy bármi történjék is, ellenáll az orosz támadásnak. “Ne essetek pánikba. Erősek vagyunk. Mindenre készen állunk. Mindenkit le fogunk győzni. Mert mi vagyunk Ukrajna” – mondta.

Az emberek viszont pánikba estek. A kora reggeli kijevi felvételek azt mutatták, hogy a városból kivezető autópályák tele vannak autókkal, ahogy az emberek menekülni próbálnak a városból. De mivel az egész országot egyidejűleg támadás érte, biztonságos helyet most nem igazán lehet találni. Mások arról számoltak be, hogy aluljárókban és pincékben húzódtak meg, miközben a szirénák harsogtak.

Az invázió a hidegháború vége óta a legösszehangoltabb kísérlet a világrend felborítására, és a második világháború vége óta a legvéresebb európai konfliktus kirobbanásának veszélyét hordozza magában.

A nyugati vezetők a kora reggeli órákban sorban elítélték Oroszország akcióját, és most azon tanácskoznak milyen további szankciókat támasszanak Oroszországgal szemben.

A NATO és az USA azonban világossá tette, hogy nem küld csapatokat, így Ukrajna hadseregének – amely messze alulmarad Oroszországgal szemben – egyedül kell helytállnia. Kevesen számítanak arra, hogy győztesen kerül ki belőle.

Eddig meg nem erősített hírek szerint az orosz erők átvették az ellenőrzést a kijevi Boriszpil repülőtér felett is, a Fekete- és az Azovi-tengerhez való hozzáférést pedig elvágták.

Joe Biden elnök csütörtök délben beszédet intéz a nemzethez.

Biden nyilatkozatában azt írta: “Putyin elnök egy előre megfontolt háborút választott, amely katasztrofális emberveszteséget és szenvedést fog okozni. Oroszország egyedül felelős a halálért és a pusztításért, amit ez a támadás okoz, és az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei egységesen és határozottan fognak válaszolni. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot.”

Biden elmondta, hogy Washingtonból figyelemmel kíséri a helyzetet, és továbbra is rendszeres tájékoztatást kap nemzetbiztonsági csapatától.

Putyin a támadást televíziós beszédében azzal indokolta, hogy arra a kelet-ukrajnai civilek védelme érdekében volt szükség. Azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy figyelmen kívül hagyják Oroszország azon követeléseit, hogy megakadályozzák Ukrajna NATO-csatlakozását, és biztonsági garanciákat kérnek. Azt is állította, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megszállni Ukrajnát, hanem “demilitarizálni” fogja azt, és bíróság elé állítja azokat, akik bűncselekményet követtek el.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a támadást “teljes körű inváziónak” minősítette.

A fővárosban Vitalij Klitschko, Kijev polgármestere azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak otthon, és arra kérte őket, hogy csomagolják összes a legszükségesebb dolgaikat és dokumentumokait, ha a várost evakuálni kell. Az Associated Press fotósa Mariupolban arról számolt be, hogy robbanásokat hallott, és több tucatnyi bőröndös embert látott, akik az autójuk felé tartottak, hogy elhagyják a várost. A boltok polcai üresek, az emberek sorban állnak a benzinkutakon, a patikáknál és a bankok előtt is.

“Háborúval és borzalommal állunk szemben. Mi lehet ennél rosszabb?” – mondta a 64 éves Ljudmila Girejeva Kijevben.

Az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy nem városokat céloztak, hanem fegyverraktárakat és azt állította, hogy “nincs veszélyben a civil lakosság”.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon közölte, hogy az orosz hadsereg rakétacsapásokat mért ukrán katonai parancsnoki létesítményekre, légi bázisokra és katonai raktárakra Kijevben, Harkivban és Dnyipróban.

Boris Johnson, a brit miniszterelnök csütörtökön kora reggel a Twitteren a következőket írta: “Megdöbbentőek az Ukrajnában történt szörnyű események, és beszéltem Zelenszkij elnökkel, hogy megvitassuk a következő lépéseket. Putyin elnök a vérontás és a pusztítás útját választotta azzal, hogy ezt a provokálatlan támadást indította Ukrajna ellen. Az Egyesült Királyság és szövetségeseink határozottan reagálni fognak.”

Putyin csütörtöki beszédében felszólította a többi országot, hogy ne avatkozzanak bele.

A konfliktus és az Oroszországgal szembeni szankciók következményei az egész világra hatással vannak, felborítva az európai geopolitikai dinamikát, valamint befolyásolva az európai energiaellátást és megrázva a globális pénzügyi piacokat.

Az ázsiai tőzsdék zuhantak, az olajárak pedig megugrottak, amikor a támadás megkezdődött. Korábban a S&P 500 indexe 1,8%-kal nyolchavi mélypontra esett, miután a Kreml közölte, hogy a kelet-ukrajnai lázadók katonai segítséget kértek. Eközben beszakadtak az árak a kriptovaluta piacon is.

Oroszország nukleáris erejére emlékeztetve Putyin figyelmeztetett, hogy “senkinek sem lehetnek kétségei afelől, hogy egy hazánk elleni közvetlen támadás pusztuláshoz és szörnyű következményekhez vezet minden potenciális agresszor számára. Oroszország az egyik legerősebb nukleáris hatalom, és a legmodernebb fegyverek egy sorával is rendelkezik”.

https://twitter.com/illusi0nseye/status/1496769868028252165

https://twitter.com/MrFrostyCool/status/1496769980800462855