Az orosz pénzügyminisztérium azt szeretné, ha a bankok kriptót értékesítenének

Az orosz pénzügyminisztérium állítólag lobbizik a kormánynál, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatban megengedőbb legyen.

Míg az orosz jegybank be akarja tiltani a kriptovalutákat, addig a pénzügyminisztérium legalizálni szeretné azokat. A kormány állítólag az utóbbi felé hajlik.

Az orosz pénzügyminisztérium állítólag lehetővé tenné a bankok számára, hogy befektetési eszközként értékesítsék őket. Az intézmény határozottan ellenzi a Bank of Russia kriptoellenes álláspontját, és lobbizik a kormánynál, hogy legalizálják a kriptovalutákat, és engedjék meg a bankoknak, hogy kereskedjenek velük – jelentette a Kommerszant című orosz lap.

Az újság idézett egy levelet, amelyet Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter Mihail Mishustin miniszterelnöknek küldött. A levélben Siluanov felvázolta a két intézmény közötti különbségeket, és ismertette a kriptovaluták pénzügyi eszközként való legalizálása mellett szóló érveit.

Az orosz jegybank és a pénzügyminisztérium is egyetért abban, hogy a kriptovalutákat nem szabad törvényes fizetőeszközként engedélyezni, de abban nem értenek egyet, hogy eszközként legalizálni vagy teljesen betiltani kellene-e őket.

Január 20-án az Orosz Nemzeti Bank 37 oldalas jelentést tett közzé, amelyben a pénzügyi stabilitásra, a monetáris szuverenitásra és a környezetvédelmi aggályokra hivatkozva a kriptopénzek használatának és bányászatának teljes betiltására szólított fel Oroszország egész területén.

A pénzügyminisztérium szerint az oroszok mintegy 26 milliárd dollár értékű kriptovalutát birtokolnak, ami a lakosság összes megtakarításának néhány százalékát teszi ki (kormányzati becslések szerint ez a szám közelebb van a 214 milliárd dollárhoz, ahogy arról a Bloomberg kedden beszámolt). Ezeket az alapokat a szabályozó szerint legalizálni kellene, és ki kellene hozni a “szürke” zónából.

Ennek érdekében a pénzügyminisztérium új szabályozást javasolt, amely bizonyos bankoknak általános engedélyt adna a kriptovalutákkal való kereskedésre szigorúan ellenőrzött környezetben. Ezenkívül minden hivatásos piaci szereplőnek engedélyt kellene szereznie, a piacokon részt vevő személyeket az “ismerd meg az ügyfeled – KYC” és a pénzmosás elleni irányelvek alapján azonosítanák, a kriptotranzakciókat megadóztatnák, a tisztességtelen piaci szereplőket pedig büntetőjogi felelősségre vonnák.

A Kommerszant szerint az orosz kormány a pénzügyminisztérium álláspontját támogatja, és a kriptó teljes betiltása helyett a szabályozás felé hajlik. Múlt héten olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Vlagyimir Putyin elnök ellenezte az orosz jegybank javaslatát, és szintén az eszközosztály szabályozása mellett foglalt állást.