Az új biometrikus rendszerben az újszülöttek ujjlenyomatait szüleik hangjával párosítják

Már Kenyában is tesztelik az újszerű biometrikus azonosítási módszert, amelyben a csecsemőktől születésükkor vett ujjlenyomat minta a szüleik vagy gondviselőik hangadataival párosítva kerül be a rendszerbe.

Az informatikai és hálózati technológiák integrálásában vezető szerepet betöltő NEC és a KEMRI, Afrika egyik vezető kutatóintézete által biztosított digitális rendszer hatékonyan és zökkenőmentesen fogja kezelni az oltások előzményeit és időpontját az újszülöttek ujjlenyomat-azonosítása és a gondozók hangfelismerése segítségével.

A partnercégek 2019 óta dolgoznak együtt az újszülöttek egészségét szolgáló biometrián Kenyában. A projekt feladata, hogy támogassa az ENSZ fenntartható fejlődési programját.

Az Egyesült Államokban már egy ideje folyik a munka – mely a jelentések szerint jól halad – az emberek biometrikus adatainak hatékony szintű gyűjtése érdekében. A hangsúlyt az újszülöttek és kisgyermekek azonosítására illetve egészségügyi ellenőrzésére helyezik.

Meg akarják előzni az összes elkerülhető csecsemőhalált

Céljuk, hogy csökkentsék az újszülöttek és az 5 év alatti gyermekek halálozási arányát, valamint véget vessenek a megelőzhető halálozásnak. Emellett fontosnak tartják a mindenki számára jogszerű személyazonosság és születési nyilvántartás biztosítását.

A kísérletek, amelyek szeptemberben kezdődtek és a tervek szerint márciusig tartanak, összesen 1000 újszülöttre és gondviselőikre terjedtek ki. Bár a tesztek még nem értek véget, most érkeznek a korai eredmények, amelyeket a három partner “rendkívül biztatónak” nevez.

A cél az újszülöttek és kisgyermekek azonosítása, mely elősegíti az egészségügyi célú beavatkozások lezajlását, például a védőoltások esetében.

Az Egyesült Államok nemrégiben közzétett egy klinikai tanulmányt arról, hogy mindez hogyan működik a jelenleg rendelkezésre álló technológia felhasználásával.

A tanulmány megjegyzi, hogy míg a felnőtteket viszonylag könnyen “feldolgozza” a biometrikus technológia, addig a gyerekekre ez nem igaz. Ez tehát egy megoldandó probléma egy olyan világban, amely a biometria használatát követeli. Gondoljunk csak a telefonunk feloldásakor használt ujjlenyomat- illetve arcfelismerő rendszerére, vagy széfek, és különböző féltve őrzött tárolók biztonsági leolvasóira. Sőt, egyes üzletekben már arra is lehetőségünk van, hogy tenyerünkkel fizessünk az árucikkekért az Amazon One technológiát alkalmazó eszközök használatával.

biometrikus

A kutatást a San Diegói Kaliforniai Egyetem, valamint a mexikói Universidad Autonoma de Baja California és a Hospital Central végezte.

A rendszer nyomon követi és ellenőrzi a szükséges oltások meglétét

Az új módszer alapján, amint egy gyermek megszületik és megkapja első oltását, megtörténik négy ujjának biometrikus szkennelése.

A NEC által biztosított rendszer a gyermekek ujjlenyomat-biometriáját a szülők hangfelismerésével kombinálja a személyazonosság megerősítése, valamint az oltási előzmények és ütemezések kezelése érdekében. Újszerű azonosítói módszert alkalmaznak, amely több ujjlenyomat adatainak egyezésén alapul. A közlemény szerint az újszülött hüvelykujját és három másik ujját egy speciális biometrikus szkennerrel regisztrálják és hasonlítják össze.

ujjlenyomat, biometrikus

Ennek lényege a személyazonosság nyomon követése és az oltási előzmények kezelése – mondták a rendszer mögött állók. Megjegyezték, hogy a tervek szerint a rendszert a csecsemők életének első 24 hónapjában fogják használni. Ezután arra használják, hogy nyomon kövessék, ahogy a gyerekek megkapják az előírt nyolc oltóanyagot és az ezt követő kiegészítő vakcinát.

Ezt követően állítólag mind az ujjlenyomatokat, mind a hangadatokat eltávolítják – ígérte a biometrikus rendszert fejlesztő csoport.

“Arra számítok, hogy ez az oltáskezelő rendszer, mely az újszülöttek ujjlenyomatos biometrikus technológiáját is magában foglalja, az anyák és a gyermekek pontos azonosítási módszereinek segítségével bővíteni fogja a 24 hónaposnál fiatalabb gyermekek oltási arányát Kenyában. Nagy reményeket fűzök ahhoz is, hogy ez a kutatás a pontos oltásirányítás irányelveiként szolgál majd, és ezáltal fontos szerepet játszik az egyetemes egészségügyi lefedettség biztosításában” – mondta Miriam Khamadi Were professzor.

A rendszer teljes körű kenyai bevezetése az év végére várható

A biometrikus hitelesítéssel foglalkozó NEC vállalat, a Kenya Medical Research Institute (KEMRI) és a japán Nagasaki Egyetem azok, akik 2019-ben partnerségre léptek a program kifejlesztése érdekében. A projekt jelenleg a kenyai Kwale város Kinango Sub-County kórházában zajlik. A partnerek a biometrikus rendszer tesztelését több kórház hálózatával tervezik elvégezni, és a teljes körű kenyai bevezetés 2023 végére fejeződhet be.