Az ukrán fronton a Leopard 2 harckocsik szinte mind megsemmisültek vagy lerobbantak

Az Ukrajnába küldött 18 német gyártmányú Leopard 2AG harckocsiból csak néhány van még üzemben, a többi megsemmisült vagy elromlott. Mondja ezt Sebastian Schäfer, német zöldpárti képviselő, a párt védelmi szakértője.

Ukrajnában jelenleg nagyon nehéz a helyzet. Minden szinten többet kell tennünk, a kormánynak és az iparnak is többet kell tennie.

– írta az X közösségi oldalon.

Álláspontját a Rheinmetallnak és a francia Nexter fegyverkezési vállalatnak írt levelében is hangsúlyozta.

Az ukrajnai csatatereken megsemmisült Leopard harckocsikról készült felvételeket az oroszbarát platformok széles körben terjesztették a közösségi médiában. Más országok is bevetésre küldték Leopard 2-es tankjaikat, de jelenleg még nem derült fény arra hogy a közvetlenül Németország által biztosított harckocsik közül mennyit tudtak bevetésre küldeni.

A harckocsik eddig nem hozták meg azt a hatást a harctéren, amit az ukránok reméltek. Eközben nemcsak az ukrán ellentámadás bukott meg, hanem Oroszország még nyerésre is áll a fronton.

Schäfer karácsony előtt Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszterrel együtt látogatott el egy litvániai javítóműhelybe, hogy képet kapjon a helyzetről. Ezt követően a zöldpárti képviselő kijelentette: “Sajnos egyértelmű, hogy a leszállított harckocsiknak csak egy nagyon kis részét tudja Ukrajna használni”.

Azt mondta, hogy a harctéri sérülések, az elhasználódás és az ukránok nem szakszerű javítási kísérletei miatt már nem voltak harcképesek.

Nyilvánvalóan az is probléma, hogy az ukrán hadsereg néha megpróbálja megjavítani a tankokat, ami aztán további károkat okoz.

– mondta Schäfer, hozzátéve, hogy a szükséges pótalkatrészekből Németországban is hiány van.

Javasolta, hogy az ukránok szervezzenek a helyszínen megfelelő karbantartási képzést a szerelőknek, vagy adjanak érthetőbb utasításokat a javítások elvégzésére. A sérült tankok költséges elszállítása sem a legjobb megoldás.

Schäfer ragaszkodik ahhoz, hogy több segélyt és fegyvert küldjenek Ukrajnába, hogy segítsék a háború megnyerését.