Itt az ultimátum: Oroszország célpontként tekint a NATO által használt ukrán támaszpontokra

Az orosz delegáció vezetője figyelmeztetést adott ki, hogy ha Ukrajna engedélyt kap, hogy lengyelországi, romániai és szlovákiai repülőtereket használjon arra, hogy F-16-os vadászgépeket küldjön harci bevetésekre, Oroszország ezt a három országot is bevonhatja a konfliktusba.

A 2022 februárjában kezdődő orosz-ukrán háború lassan kétéves évfordulójához közelít. Habár a médiában megjelenő, egyre kevesebb támadásról szóló hír azt a látszatot keltheti, hogy a kedélyek csillapodtak, ez sajnos a valóságban nem így van. Például arról sem nagyon esett szó, hogy két napja Oroszország jelentős rakétatámadást intézett az ukrán főváros ellen. A támadásban a hatóságok szerint legalább 53 ember, köztük 6 gyermek sérült meg, és számos épületben keletkeztek súlyos károk.

Zelenszkij Washingtonba repült segítségért

Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök is emlékeztetni szerette volna az Egyesült Államokat, hogy a konfliktus továbbra is rendkívül veszélyes, és bármelyik pillanatban a harmadik világháború forgatókönyvévé eszkalálódhat.

Zelenszkij emiatt a héten Washingtonba repült, de látogatása meglehetősen erőtlen volt, és anélkül távozott, hogy biztosította volna azt, amiben Kijev reménykedik – hogy a Kongresszus gyorsan elfogadja Biden 106 milliárd dolláros háborús finanszírozási kérelmét, amely Izrael számára is tartalmaz védelmi forrásokat. Azóta az elnök nyilvánosan is kifejezte elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy a gázai válság eltereli a világ figyelmét arról, hogy Ukrajnát meg kell védeni az orosz támadástól.

Miközben Zelenszkij Washingtonban tartózkodott és a Kongresszus termeiben tett látogatást, a Kreml újabb figyelmeztetést adott ki, melyben Konsztantyin Gavrilov, a bécsi katonai biztonsági és fegyverzetellenőrzési tárgyalásokon részt vevő orosz küldöttség vezetője szólalt meg:

“Már most halljuk azokat a megjegyzéseket, hogy az ukrán légikikötő-infrastruktúra jelentős pusztulása közepette az Ukrajnának átadott F-16-osok lengyelországi, romániai és szlovákiai légibázisokról is teljesíthetik bevetéseiket.”

A diplomata szerint ezt a lépés Moszkva úgy fogja értékelni, hogy ezek az országok is részt vesznek a konfliktusban, és ez arra kényszeríti majd Oroszországot, hogy “válaszlépésekhez” folyamodjon.

Figyelmeztettek, hogy ha Ukrajna hadserege hozzáférést kap a NATO légibázisaihoz, és engedélyt kap arra, hogy nyugati gyártmányú repülőgépekkel végezzen bevetéseket, a segítséget nyújtó NATO országokat is bevonhatják a konfliktusba.

Egyes kelet-európai szövetségesek már régen ígéretet tettek az F-16-osok beszerzésére. Azonban hosszú időbe telhet, amíg az ukrán pilóták olyan kiképzésben részesülnek, amely megfelelő ahhoz, hogy harcba szálljanak ezeken az amerikai gyártmányú harci gépen.

Néhány nyugati tisztviselő az elmúlt hónapokban elismerte, hogy Oroszország fölényben van a háborút tekintve, és hogy Ukrajna nyári offenzívája kudarcot vallott. Azonban hangsúlyozták, hogy most mindenki a “hosszú háború” stratégiáját helyezi előnybe, és a Kreml legújabb figyelmeztetése és fenyegetése is ennek a hosszabb távú tervezésnek a részének tűnik Moszkva szemszögéből.