Az ukrán kormány airdroppal kedveskedik a kriptoadományozóknak

Az ukrán kormány kijelentette, hogy airdropot fog adni azoknak, akik kriptovalutát adományoztak az országnak. A tokenosztásra március 3-án, csütörtökön, kijevi idő szerint este 6 órakor kerül sor. Az adományozók globális közösségének potenciális jutalma előrevetíti a kriptovaluták új lehetséges felhasználási eseteit a mainstream közönség számára.

“Ukrajna holnap történelmet ír azzal, hogy az első nemzetállam lesz, amelyik airdropot ad azoknak, akik adományoztak” – tweetelte szerdán Luke Martin, a The Coinist Podcast házigazdája.

Ukrajna február 26-án indította el a kriptoadomány-gyűjtést, mindössze két nappal azután, hogy Oroszország megszállta az országot. Azóta az Elliptic adatai szerint már több mint 50 millió dollárt gyűjtött össze.

Emellett a népszerű decentralizált tőzsde, az Uniswap létrehozott egy “Donate to Ukraine” funkciót a platformján, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a tokeneket egyetlen Ethereum tranzakció során ether adományokra cseréljék.

“Ukrajna népe hálás az Uniswapnak” – írta Mykhailo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és digitális átalakulásért felelős minisztere egy tweetben.

Az adományok között volt egy CryptoPunk NFT, ez körülbelül 200 000 dollárt ért.

Gavin Wood, aki az Ethereum társalapítója és a Polkadot, valamint Kusama protokoll alapítója, szintén 5 millió dollárt adományozott az országnak.

“A bitcoint a globális csapások idején, a nagy pénzügyi válság idején hozták létre” – mondta Matthew Le Merle, a Blockchain Coinvestors ügyvezető partnere. “Jelenleg Oroszországban és Ukrajnában emberek tízmilliói számára omlik össze a világ. Szerencsére a bitcoin ott van nekik és a családjuknak, amikor szükségük van rá”.

A kriptoadomány-gyűjtés és az airdrop új utat mutat a kriptovaluták elfogadásával összefüggésben.

“Az airdropok örökre nyilvános és megváltoztathatatlan bizonyítékként fognak szolgálni valamiről” – mondta Haohan Xu, az Apifiny vezérigazgatója. “Ebben az esetben az airdrop nem csak Ukrajna elismerésének jele, hanem értékes is lehet”.

“…Talán látni fogjuk, hogy a blokklánc-alapú [decentralizált pénzügyi] alkalmazások több jót tesznek, például megkönnyítik a pénzügyi hozzáférést, amíg a központi infrastruktúra nem működik” – jegyezte meg Xu.

A múltban az Egyesült Államok, Németország és Kanada háborús kötvényeket használtak arra, hogy pénzt gyűjtsenek a háborúk finanszírozására.

Ezek a kötvények jellemzően a belföldi részvételre korlátozódtak, így például csak amerikaiak vásárolhattak Liberty Bondot. A kriptovaluta adományok és az airdrop azonban lehetővé teszi, hogy bárki globálisan részt vegyen.

Eközben az Etherscan azt mutatja, hogy 7 milliárd Peaceful World (WORLD) tokent hoztak létre március 2-án, szerdán 22:15-kor, és küldtek Ukrajna hivatalos kriptoadomány tárcájának címére.

Az ukrán tárca ezután továbbküldött közel 1 millió Peaceful World tokent egy tárcára az Uniswap decentralizált tőzsdén. Körülbelül két órával később az ukrán tárca 1,03 Peaceful World tokent küldött 30 tárca címre, amelyek megfelelnek annak a 30 tárca címnek, amelyek először küldtek kriptovalutát az ukrán kriptoadomány tárcára február 26-án. Jelenleg az ukrán tárcában van a Peaceful Work token 99,95%-a.