Az Ukrán Nemzeti Bank a pénzügyi szektorban is hadiállapotot hirdetett

Az Ukrán Nemzeti Bank valósággal leállította a devizapiac működését és korlátozza a belföldi készpénzfelvételt is, ezalatt Oroszország a rubel megmentésén ügyködik. A deviza- és kötvénypiac mindkét országban romokban hever jelen pillanatban, hiszen nemzeti valutáik árfolyama bedőlt. A fennálló helyzet olyan váratlan fordulatokat hozhat még az elkövetkezendőkben, amelyekre nagy valószínűséggel senki sem számított.

Tudniillik, ma hajnalban, azaz február 24-én, Oroszország háborút hirdetett Ukrajna ellen. Ez a lépés sokkolta a világot, a sajtó értetlenül áll a dologhoz, az offenzívákról készített videófelvételek pedig a civilek szörnyűlködését váltják ki.

Az orosz rubel bedőlése után az Orosz Föderáció Központi Bankja nyílt intervenció útján próbálja meg menteni a menthetőt. Hivatalos közleményük szerint „a pénzügyi piac stabilizálásának érdekében az orosz központi bank beavatkozik a nemzetközi devizapiacon zajló folyamatokba”. Az intézkedések „további likviditást hivatottak biztosítani a bankszektor számára” Oroszországban. Ezekre a hirtelenjében bevezetett nyugati szankciók miatt van szükség, amelyeket a Vlagyimir Putyin orosz elnök által indíott hadművelet okán vezettek be.

rubel árfolyam

Oroszország hadipénztárában egyébként több mint 600 milliárd dollárnyi devizatartalék és arany csücsül, amelyet a rubel megsegítésére használhatnak fel.

Az Ukrán Nemzeti Bank is felköti a gatyát

Emellett az Ukrán Nemzeti Bank sem tétlenkedik, ugyanis mindent megtesz annak érdekében, hogy meggátolja a tőke kiáramlását az országból. Kirill Sevcsenko, a jegybank elnöke, nyilatkozatában kifejtette, hogy ideiglenesen felfüggesztésre kerül a devizapiac, a napi készpénzfelvételt pedig egy meghatározott limithez kötik. Ha mindez nem lenne elég, betiltják a nemzetközi pénzátutalásokat is.

Elmondásuk szerint a megfelelő rendelkezések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ország pénzügyi rendszere stabilan és zökkenőmentesen tudjon működni. Továbbá ahhoz is, hogy az ukrán fegyveres erők maximálisan kihasználhassák erőforrásaikat.

hrivnya árfolyam

Mindemellett, akárcsak Oroszországban, a törvényes fizetőeszköz (vagyis a hrivnya) és a kormány által kibocsátott kötvények árfolyama zuhanórepülésben van.

Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy ez csupán csak a kezdet s a szituáció egyre csak rosszabbodni fog – mindkét fél számára.