A Coinbase arra kéri a felhasználóit, hogy lépjenek fel az új EU-s kriptotörvény ellen

A Coinbase kriptotőzsde kedden felszólította az EU-s felhasználóit, hogy lépjenek fel az Európai Parlament által kidolgozott új kriptotörvény ellen.

A Coinbase nemrég e-mailben tájékoztatta a felhasználóit, hogy az Európai Parlament szabályozása megváltoztathatja a kriptotőzsde és az ügyfelek kapcsolatát. Különösen a pénzmosás megelőzése érdekében javasolt, az átutalásokra vonatkozó AML-szabályozás lép fel szigorúan a kriptovalutákkal szemben.

A Coinbase jelentése szerint, ha az EU valóban bevezeti az átutalásokat ellenőrző új rendszert, az az összes 1000 euró feletti tranzakciót érinteni fogja. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a kriptotőzsdének minden 1000 euró feletti tranzakciót jelentenie kellene a pénzügyi hatóságoknak, különösen, ha az átutalások a Coinbase-en kívüli tárcákat érintenek. Ráadásul ezt nem csak a gyanús tranzakciók esetén kellene megtenni, hanem az összes átutalásnál.

A kriptotőzsde azt írja:

„Nem volt még példa egy ilyen ellenőrző rendszer bevezetésére. Ha például az EU arra kötelezné a bankokat, hogy jelentsék az összes 1000 eurónál nagyobb összegű tranzakciót, vagy hogy jelentsék azoknak az embereknek a személyes adatait, akikkel az érintett ügyfelek kapcsolatba léptek, akkor a bankok fellépnének a szabályozás ellen. Mi is ezt tesszük most.”

Az Európai Parlament csütörtökön dönthet a szabályozásról

A Coinbase kedden arra kérte a felhasználóit, hogy tiltakozzanak az új kriptotörvény ellen, a kriptotőzsde ebból kifolyólag pedig egy digitális aláírásgyűjtést is indított. Az ECON várhatóan március 31-én fog dönteni a javaslatról, de egyelőre úgy tűnik, hogy az EP-képviselők nagy része a szabályozás bevezetése mellett van.

Paul Grewal, a Coinbase jogi igazgatója egy blogbejegyzésben azt írja:

“Rossz hozzáállásból rossz törvény lesz. Ezt látjuk a világ minden táján, különösen a digitális eszközök esetében. Sajnálatos módon most ismét ezt fogjuk megtapasztalni – ezúttal az Európai Unióban – a pénzátutalási rendelet felülvizsgálatának formájában. Ha valóban elfogadnák az új törvényt, az egy teljes felügyeleti rendszert szabadítana rá a Coinbase-hez hasonló tőzsdékre, megfojtaná az innovációt, és korlátozná a nem letétkezelő tárcákat, amelyeket a felhasználók a kriptovalutáik biztonsága érdekében használnak. A szavazásra valószínűleg ezen a héten kerül sor, így az idő fogytán van.”

Csak remélni lehet, hogy a csütörtöki ülésen a Coinbase és a többi kriptotőzsde felhasználóinak reakciója meggyőzi majd a bizottság tagjait, és elvetik a szabályozást.