Az USA és az EU is támogatja Ukrajnát, ha az orosz agresszió fokozódna

Március 26-án négy ukrán katona vesztette életét Donbászban, a keleti fronton, további kettő pedig megsebesült az orosz hibrid erők általi lövöldözésében. Ezt követően Oroszország több száz tankot indított Ukrajna keleti részére.

A hír megdöbbentette az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is. Április 1-jén Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azonban azt állította, hogy Oroszország saját belátása szerint mozgatja fegyveres erőit, saját területen, így “nem kell senkit sem zavarjon, senkire nem jelent fenyegetést”. Érdekes egybeesés, hogy akkor kezdték el mozgatni az orosz haderőket, miután Volodimir Zelensky március 24-én aláírt egy új rendeletet. Az áll benne, hogy vissza kell szerezni a Krím-félszigetet Oroszországtól. Mégis mit gondolhat Zelensky, hogyan tudná legyőzni egy anyagilag instabil ország a nagy Orosz Föderációt?

Az USA segíti Ukrajnát

Április első napján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ukrán védelmi miniszterrel lépett kapcsolatba telefonon. A beszélgetés során hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió fokozódása esetén az Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát, és nem engedi megvalósítani az Orosz Föderáció Ukrajna felé irányuló agresszív törekvéseit.

Ezt követően a Fehér Ház alátámasztotta Joe Biden amerikai és Volodimir Zelensky ukrán elnök beszélgetését. “Biden elnök megerősítette az Egyesült Államok rendíthetetlen támogatását Ukrajna szuverenitása és területi integritása érdekében, Oroszország agressziójával szemben Donbászban és a Krímen. Hangsúlyozta elnökségének azt a vágyát, hogy fokozza stratégiai partnerségünket Zelensky elnök korrupcióellenes tervének támogatása és egy közös demokratikus értékeinken alapuló reformterv végrehajtása érdekében, amely biztosítja az igazságosságot, a biztonságot és a jólétet Ukrajna népének” – olvashatjuk. A telefonbeszélgetés 30-40 percig tartott Natasha Bertrand, a Fehér Házban található Politico című kiadvány tudósítója szerint.

Az Európai Unió is támogatását fejezte ki

Néhány nappal később Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai képviselője is biztosította az ukrán hatóságokat az Unió támogatásáról. “Beszéltem Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. Komoly aggodalommal figyelem az orosz katonai tevékenységet Ukrajna körül. Az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását “tweetelte Borrell április 4-én. Hozzátette: az Ukrajna körüli orosz katonai tevékenység kérdését az EU külügyminisztereinek következő találkozóján tárgyalják tovább.

Ukrajnában 2014-ben tört ki a keleti háború. Azóta számos ígéret és támogatásról szóló nyilatkozatot hallhatott az ország, azonban a helyzet már évek óta változatlan. Néhány hírportál szerint a március 24-i törvény az Egyesült Államokkal való egyeztetés után lett aláírva, tehát nem volt meglepetés az elnök számára a segítségről szóló nyilatkozat. Valószínűleg hálás a segítségért, de hány emberi életébe kerül még a konfliktus lezárása?