Mi a fene folyik itt? Orosz tankok százai tartanak az ukrán határra

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az elmúlt napokban több száz, hanem több ezer orosz tank és katonai jármű indult meg az ukrán határra. A nyugati katonai vezetők aggodalmukat fejezték ki, hiszen ilyen komoly katonai invázióra mostanság nem volt példa. Egy ismét kirobbanó háború komoly próbára tenné az EU-vezetőit, a Biden-adminisztrációt és a NATO-t is. Sok szakértő attól tart, hogy az ukrán-orosz vitába való beavatkozás egy olyan láncreakciót indíthat el, mely végső soron a harmadik világháború kitöréséhez is vezethet. De mégis miért indult meg az orosz katonai konvoj Ukrajna felé?

Nos, kiderült, hogy Volodimir Zelensky ukrán elnök lényegében március 24-én Oroszországgal szemben hadat üzent. Az általa aláírt dokumentum a 117/2021 sz. rendelet, melyben az áll:

 1.  Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 2021. március 11-i határozata alapján „A Krím Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város ideiglenesen megszállt területének visszafoglalási és újrabeilleszkedési stratégiájáról” (mellékelve).
 2.  A Krím Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város ideiglenesen megszállt területének visszafoglalási és újrabeilleszkedési stratégiájának jóváhagyása (mellékelve).
 3.  Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács e rendelettel elfogadott határozatának végrehajtása felett az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára rendelkezik.
 4. Ezen rendelet a kihirdetése napján hatályba lép.

      Ukrajna elnöke, V.ZELENSKY

      2021. március 24.

Alapvetően e rendelet értelmében Ukrajna kormánya elhatározta, hogy visszaszerzi a Krím-félszigetet Oroszországtól. Természetesen az oroszok soha nem adják át önként, mert azt az ország területének tartják, ezért Ukrajnának erőszakkal kellene elvennie. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Zelensky ezzel hadat üzent Oroszországnak, ami sok szakértő szerint csak a Biden-kormány támogatásával volt lehetséges.

A 117/2021 sz. rendelet kihirdetése után már meg is indultak az orosz erők. Orosz harckocsik tucatjait szállítják vasúton. A légierő is mozgásba lendült és ez nem jó jel. Úgy tűnik az oroszok nagyon komolyan veszik Zelensky rendeletét, amely miatt ismét nő a feszültség a két ország között. Most indíthatunk arról vitát, hogy ki a jó és ki a rossz, ki önt olajat a már amúgy is komoly tűzre. Egyetlen dolgot azonban meg kell akadályozni. Azt, hogy az ukrán-orosz konfliktus ne öltsön globális méreteket. Már így is óriási a feszültség a világban lásd Oroszország-USA, Kína-USA, a koronavírus-járvány és a gazdasági válság közepette nem hiányzik egy újabb konfliktus senkinek sem.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.