Az USA felszólította az amerikaiakat, hogy azonnal hagyják el Oroszországot

A felhívást a Wall Street Journal egyik oroszországi tudósítójának kémkedés vádjával történt letartóztatása előzte meg.

Washington felszólította az Oroszországba utazó vagy ott tartózkodó amerikaiakat, hogy a Wall Street Journal (WSJ) tudósítójának, Evan Gershkovichnak a letartóztatása nyomán azonnal hagyják el az országot. Míg Moszkva szerint “tetten érték”, amikor államtitkokat próbált megszerezni, az Egyesült Államok a sajtószabadság elleni támadásként ítélte el a letartóztatást.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Washington “mélységesen aggódik” a fejlemény miatt, hozzátéve, hogy “a lehető leghatározottabban elítéljük a Kreml folyamatos kísérleteit az újságírók és a civil társadalom hangadóinak megfélemlítésére, elnyomására és megbüntetésére”.

“Megismételjük határozott figyelmeztetéseinket az amerikai állampolgárokat fenyegető veszélyről az Orosz Föderáción belül. Az Oroszországban tartózkodó vagy oda utazó amerikai állampolgároknak azonnal távozniuk kell” – áll a vezető diplomata közleményében.

Hasonló üzenetet közvetített a Fehér Ház is, Karine Jean-Pierre sajtótitkár kijelentette, hogy “elfogadhatatlan, hogy az orosz kormány amerikai állampolgárokat vesz célba”.

“Elítéljük továbbá, hogy az orosz kormány továbbra is célba veszi és elnyomja az újságírókat és a sajtószabadságot” – tette hozzá, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy “vegyék figyelembe az amerikai kormány figyelmeztetését, és ne utazzanak Oroszországba”, vagy azonnal hagyják el az országot, ha már ott tartózkodnak.

A felhívást John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője némileg enyhítette, és kifejtette, hogy Washington valójában nem is szólítja fel az amerikaiakat arra, hogy szó szerint hagyják el Oroszországot, és nem arra ösztönzi a hírügynökségeket, hogy vonják ki tudósítóikat az országból.

Gerskovicsot, a WSJ tudósítóját, aki Oroszország, Ukrajna és a volt Szovjetunió híreiről tudósít, kémkedés gyanújával őrizetbe vették Jekatyerinburg városában – jelentette be korábban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az újságírót “tetten érték”, miközben orosz államtitkokat próbált megszerezni.