Bitcoinnal küzdeni a sajtószabadságért? Igen, lehetséges

Oroszországban néhány független újság megpróbálja megvédeni autonómiáját a bitcoinnak és általában véve a kriptográfiának köszönhetően. 

Már az ukrajnai háború kitörése előtt sem volt könnyű dolga a Kremlhez nem igazodó sajtóorgánumoknak. A háborúval a helyzet még rosszabb lett. Ma már tény, hogy Oroszországban nincs szabad és független sajtó. Az orosz állampolgárokhoz eljutó hírek erősen elferdítik azt, hogy mi is történik valójában Ukrajnában.

Az a néhány újság, amely megpróbálja magát függetleníteni Putyintól, és nem az orosz propagandát harsogni, pillanatok alatt leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Így járt a Meduza nevű online hírportál is, amely kénytelen volt a lettországi Rigába költöztetni a telephelyét, mivel az orosz igazságügyi minisztérium 2021 áprilisában külföldi ügynökként vette nyilvántartásba.

Most úgy tűnik, hogy nemcsak a Meduza, hanem néhány megmaradt újságírója is kénytelen volt elmenekülni Moszkvából. A kormány március 4-én blokkolta az oldalhoz való hozzáférést Oroszországban.

A szerkesztőség két hónappal ezelőtti közleménye így szólt:

“A Meduza 2014-ben indult Európában, nem sokkal a Krím Oroszországhoz csatolása után. Nyolc éven át dolgoztunk azon, hogy a legkedvezőtlenebb körülmények között is biztosítsuk a független újságírást. Oroszországban emberek milliói támaszkodnak a tudósításainkra. Néhány nappal ezelőtt azonban újságíróinkat arra kényszerítették, hogy elhagyják az országot”.

A hírportál számára a bitcoin adott második esélyt

Márciusban az oldal a kezdőlapján egy bannert helyezett el azok számára, akik támogatni kívánják a bezárás fenyegette híroldalt. Az újság úgy döntött viszont, hogy fiat valuták helyett kriptopénzben kér adományokat, például bitcoinban és ethereumban.

Az újság szerkesztője, Ivan Kolpakov elmondta, hogy a portál elég kriptovalutát kapott ahhoz, hogy továbbra is tájékoztatni tudjon az orosz-ukrán háborúról. Elmondása szerint minden finanszírozás külföldről érkezett.

Februárban az Emberi Jogi Alapítvány úgy döntött, hogy a bitcoin az az eszköz, amely szabadságot és függetlenséget biztosít a társadalom számára, amely nagy érték. Az alapítvány úgy fogalmazott, hogy a bitcoin az emberi jogok védelmének egyik kiemelkedő eszköze, különösen azok számára, akik illiberális és demokráciaellenes rezsimekben kénytelenek élni, mint amilyen Putyin jelenlegi Oroszországa.