Az USA szerint Putyin kilőtte a “Sátánt” míg Biden Ukrajnában volt

A CNN meglepő jelentést tett közzé kedd este, amelyben két meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy Oroszország ultraprovokatív interkontinentális ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre, miközben Biden elnök hétfőn Ukrajnában tartózkodott.

A források szerint az USA úgy véli, hogy az ICBM-kísérlet “nem sikerült” – azonban az állításra nem adtak magyarázatot vagy részleteket azon kívül, hogy Putyin egyszerűen nem említette a tesztet a keddi nagy moszkvai beszédében.

“Oroszország előre értesítette az Egyesült Államokat a kilövésről a konfliktusmentes vonalakon keresztül” – mondta az egyik tisztviselő. “Egy másik tisztségviselő szerint a teszt nem jelentett kockázatot az Egyesült Államokra nézve, és az USA nem tekintette a tesztet rendellenességnek vagy eszkalációnak”írja a CNN.

A tisztségviselők a nehéz SARMAT rakéta – amelyet nyugaton ‘Sátán II’-nek neveznek – tesztjeként jellemezték az esetet.

Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a keddi beszédében kiemelte volna a tesztet, ha az jól sült volna el.

Ehelyett Putyin az 1 óra 45 perces beszédében nem tett említést a kilövésről. Hivatalosan kijelentette azonban, hogy Oroszország felfüggeszti országa részvételét az Egyesült Államokkal kötött New START nukleáris fegyverzetcsökkentési szerződésben, veszélyeztetve ezzel a világ két legnagyobb nukleáris arzenálját szabályozó utolsó fennmaradt egyezményt.

Ha Oroszország hangzatos és fenyegető üzenetet akar küldeni, fennáll a lehetősége, hogy a hét folyamán nyilvánosságra hozzák a SARMAT rakétaindításról készült felvételeket, feltéve, hogy az valóban megtörtént.

A Kreml gyakran szereti széles körben nyilvánosságra hozni nagyobb fegyvertesztjeit hivatalos videók terjesztésével. Egyes esetekben a videókat késve hozzák azonban nyilvánosságra.

Ha a Kreml valóban “Sátán II” rakétakísérletet hajtott végre Bidennel Kijevben, és a videót akkor teszi közzé, amikor ő még Kelet-Európában tartózkodik (jelenleg Lengyelországban), akkor ezt a Nyugat kétségtelenül hatalmas eszkalációnak és közvetlen fenyegetésnek venné, mivel egy nem túl finom és baljós üzenetet küld a világnak egy olyan pillanatban, amikor Amerika feje a térségben utazgatik.