Amerika legutolsó, morzejeleket sugárzó állomása

A morzekód ma már nem igazán van jelen a köztudatban, pedig egy időben rendkívül elterjedt volt a kommunikáció ezen formája. Még Samuel Finley Morse szabadalmaztatta 1837-ben azt a távírót, amely vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációs csatornán tette lehetővé szöveges információ átvitelét. Volt néhány olyan eset, amely miatt még mindig sokan tudják miről is van szó. Például a Titanic végzetes útján is morzekódot használt vészjele leadásához.

A morzejelek még mindig sokakat érdekelnek

A hajózásban egyébként is évtizedeken át használták a morzejeleket, tengeri használatuk 1999-ben szűnt meg végleg. Vagyis nem teljesen, ugyanis egy, az Atlantic folyóiratban nemrég megjelent cikk szerint San Franciscótól északra található KPH állomása a mai napig sugároz. Nem volt megszakítás nélküli ezen állomás útja sem, hiszen a KPH 1997-ben leállt a tengeri morzejelek megszűnési folyamatának részeként. De néhány rajongó, köztük Tom Horsfall és Richard Dillman, újra életre keltette a legendás állomást. A rádiós mókusok, ahogyan ők nevezik magukat, minden szombaton kötelességtudóan híreket és időjárásjelentéseket küldenek minden érdeklődőnek. Rádióforgalmat is bonyolítanak, elsősorban a közelben állomásozó SS Jeremiah O’Brien nevű, II. világháborús hajóval.

Az N2FQ meg is látogatta az állomást, erről készültek a lenti videók. A morzekódnak, az ilyen jellegű kommunikációnak azért még mindig vannak gyakorlói, leginkább az amatőr rádiós közösségben. A kódot nem olyan nehéz megtanulni, nagyon könnyen lehet akár számítógép segítségével küldeni ilyen jeleket és fogadni sem lehetetlen. Adót készíteni a kód küldéséhez szintén könnyű, szóval aki kíváncsi rá, hogyan kommunikáltak évtizedekkel ezelőtt a hajók például, ő tehet egy próbát. Ha az átkeresztelt K6KPH-t vagy a hivatalos KPH állomást szeretnéd meghallgatni, akkor meg fogod találni oldalaikat a Maritime Radio Historical Society honlapján. A morzejelek megtanulásáról itt írtunk korábban.