Egyre gyakoribbak az azonosítatlan légi jelenségek, a Pentagon titkos videókat mutatott be

A Pentagon tisztviselői május 17-én a törvényhozóknak két videót mutattak be azonosítatlan légi jelenségekről – a köznyelvben inkább UFO-ról – egy kongresszusi meghallgatáson 1966 óta először. 

Scott Bray, a haditengerészeti hírszerzés igazgatóhelyettese azonosítatlan légi jelenségről készült videókat mutatott be Washingtonban 2022. május 17-én. Az első videón, amelyet 2021-ben katonai személyzet készített az amerikai haditengerészet egyik repülőgépének ablakából, egy fehéres színű, fényvisszaverő, gömb alakú objektum volt látható, amely elrepült a repülőgép mellett.

“Nincs magyarázatom arra, hogy mi ez a tárgy konkrétan” – mondta a meghallgatáson.

A második videón, amelyet egy tükörreflexes fényképezőgéppel készítettek egy éjjellátó segítségével, egy háromszög alakú objektum látható, amely az égen mozog, miközben fényt bocsát ki. Ezúttal Bray úgy vélte, hogy ezek a háromszögek a környéken repülő drónok lehettek, de nem biztos benne.

Az UFO-észlelés során működésképtelenné vált nukleáris ICBM-ekről (interkontinentális ballisztikus rakéta) szóló történetektől kezdve a fizika törvényeit sértő repülő tárgyakról készült felvételekig a Pentagon tisztviselői elmondták a törvényhozóknak, hogy egyre gyakrabban észlelnek megmagyarázhatatlan jelenségeket és nem tudnak határozott következtetéseket levonni a természetükről vagy szándékukról.

A meghallgatásra kevesebb mint egy évvel azután került sor, hogy a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI) közzétette a témáról szóló jelentését – általában a Pentagon UAP-jelentésének nevezik -, amelyben a Pentagon 2004 és 2021 között 144 UAP-észlelést azonosított, de csak egyet tudott megmagyarázni.

Bray szerint az UAP munkacsoport adatbázisa mára mintegy 400 jelentést tartalmaz a 2021. júniusi kiadása óta.

Bray megjegyezte, hogy a jelentések egy része olyan incidensekre vonatkozott, amikor az amerikai katonai repülőgépek rádiófrekvenciás (RF) energiát fogtak az UAP-októl, de az észlelések többsége nem utalt arra, hogy “nem földi eredetűek” lennének.

A tisztviselő a meghallgatáson arról nem nyilatkozott, hogy a fennmaradó jelentések közül bármelyik a földönkívüli életre utaló bizonyíték lenne.

Nemzetbiztonsági aggályok

A meghallgatáson részt vevő tisztviselők elmondták, hogy komolyan vizsgálni fogják az UAP potenciális fenyegetését az amerikai nemzetbiztonságra nézve, és értékeli e jelenségek természetét és szándékát – amelyek többsége a jelenlegi amerikai hírszerzés számára megmagyarázhatatlan -, és annak is utána járnak, hogy nem tartoznak-e egy ellenséges hatalomhoz.

“Az azonosítatlan légi jelenségek potenciális nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek, és így is kell kezelni őket” – mondta André Carson képviselő, az albizottság elnöke. “Ha olyasmit észlelünk a légterünkben, amit nem értünk vagy nem tudunk azonosítani, akkor a nemzetbiztonságunkat megbízzuk, hogy kivizsgálják azokat. És jelenteniük kell.”

Mike Gallagher képviselő a montanai Malmstrom légibázison történt incidensről szóló jelentésről kérdezett, amelyben azt írták, hogy “10 nukleáris ICBM-ünk működésképtelenné vált”, miközben “egy izzó vörös gömböt figyeltek meg a fejük felett”.

“Ez az adat nincs az UAP munkacsoport birtokában” – válaszolta Bray, hozzátéve, hogy hallott “történeteket”, de nem látta a hivatalos adatokat.

A Pentagont leginkább azok az észlelési esetek érdeklik, amelyek “olyan repülési jellemzőket vagy szignálkezelést mutatnak, amelyeket nem tudunk megmagyarázni a rendelkezésünkre álló adatokkal” – mondta Bray, amikor arról kérdezték, hogy mit tud az olyan repülő tárgyakról, amelyek látható meghajtási eszközök nélkül mozognak és a fizika törvényeivel nem összegyeztethetőek.

“Azt mondanám, hogy nincs tudomásunk olyan ellenfélről, amely képes lenne egy tárgyat észrevehető meghajtási eszközök nélkül mozgatni” – tette hozzá.

“Ha [ezeket] egy ellenség valamilyen áttörést jelentő technológia révén fejleszti ki, akkor nagyon zavaróan hathatnak a katonai akcióinkra” – figyelmeztetett Wenstrup. “Legyünk óvatosak, hogy kivel osztjuk meg az adatainkat, és ne feltétlenül bízzunk meg néhány olyan adatban, amelyet esetleg mástól kapunk”.

Az UAP munkacsoport által vizsgált incidensekkel összefüggésben azt reméli, hogy nem az amerikai hadsereg által kifejlesztett titkos projekteket vélik földönkívüli jelenségnek, hiszen nem szeretnék azt, ha az amerikai kormány egy kutya módjára a saját farkát kergetné.

Az amerikai UAP-programok

2017-ben a New York Times beszámolt a Pentagon űrjelenségekről szóló adatgyűjtési programjának létezéséről, amely gyakorlatilag a 2007-ben indult, 22 millió dolláros Advanced Aerospace Threat Identification Program maradványa volt.

Bár a Pentagon 2012-ben megszüntette a program finanszírozását – számolt be a Times -, néhány funkciója, például a katonai UAP észlelési incidensek gyűjtése és kivizsgálása megmaradt.

2020 júniusában a szenátus hírszerző testülete megszavazta, hogy a Pentagonnal és más érintett ügynökségekkel konzultálva utasítsa a nemzeti hírszerzés igazgatóját, hogy nyújtson be jelentést az UAP-vizsgálatok részleteiről.

A 9 oldalas jelentés (pdf) címe: Előzetes értékelés: Azonosítatlan légi jelenségek című, tavaly júniusban kiadott dokumentum tartalmazta a széles körben terjesztett videók hitelesítését és az UAP-król szóló gyér részleteket. A jelentés szerint nincs egyértelmű adat arra vonatkozóan, hogy ezek a jelenségek földönkívüli eredetűek lennének, ugyanakkor tagadni se tagadják.