A Bahamák a bankokon keresztül tenné elérhetőbbé digitális pénzét

A jegybanki digitális valuták, vagyis CBDC-k megítélése rendkívül vegyes. A gazdasági, pénzügyi, technológiai és társadalmi szempontokat is megmozgató eszközök átláthatóságot és biztonságot kínálnak, ugyanakkor használatuk jelentős technológiai és adatvédelmi kockázattal bír, emiatt pedig elfogadtatásuk rendkívül nehézkes folyamat.

A Bahama-szigetek 2020 októberében vezette be digitális valutáját, a Sand Dollar-t, ugyanakkor az erős kezdés után visszaesés mutatkozik használatukban, ezért a kereskedelmi bankokon keresztül kívánják népszerűbbé tenni a hatékonyság és költségmegtakarítás egyik innovatív eszközét.

Intézkedések a homokdollár elfogadtatásáért

A bahama-szigieteki homokdollárt 2020 októberében vezették be, ezzel az első ország lett, mely hivatalosan is bevezette a CBDC-ket. Az amerikai dollárhoz 1:1 arányban rögzített valuta a tengerparti környezetben élő homokdollár nevű, tengeri sünről kapta a nevét, mely a sziget jellegzetes szimbólumává vált.

John Rolle, a bahama-szigeteki Központi Bank elnöke elmondta, hogy az ország és az Egyesült Államok két éven belül szeretnék létrehozni szabályozási keretrendszerüket a CBDC-ket illetően, melyet jeleztek a bankok felé is. A központi bank számára kulcsfontosságú a digitális valuták és a mobilfizetések elterjedése, mely jelentős informatikai fejlődést igényel, ugyanakkor elfogadásuk növelné a pénzügyi inkluziót és hatékonyságot, átláthatóbbá és biztonságosabbá tenné a fizetési rendszereket és a gazdasági stabilitást is segítene fenntarthatóbbá tenni. A CBDC-k mindemellett serkentenék a pénzügyi innovációt és új versenytársakat is hozhatnak a piacra, különösen a FinTech iparból.

Az adaptáció kérdése

Rolle korábbi beszámolója szerint a közel félmillió lakossal rendelkező ország 20%-a rendelkezik lakossági bankszámlával, viszont a mobiltárcák csupán a lakosság egy százalékát teszik ki. A digitális valuták közel négyéves története erősen indult, a személyes forgalom (P2B) és vállalkozások közötti forgalom (B2B) összesen 4,5 millió dollárt ért el tavaly, ami 2022-höz képest megduplázódott.

Ennek ellenére a tárcák feltöltése 2022 augusztusa és 2023 augusztusa között 50 millió dollárról 12 millió dollárra csökkent, ami arra enged következtetni, hogy a felhasználók számára nem vált be a rendszer, szívesebben maradnak a hagyományos pénzeszközöknél vagy partnerek hiányában értelmetlenné vált a használatuk. Egy februárban kiadott jegybanki sajtóközleményben az állt, hogy a digitális fizetési tevékenységek szerény szezonális növekedést értek csupán el. Ennek ellenére a központi bank nem tett le a CBDC-k elfogadtatásáról, az általuk használt stratégiák pedig iránymutatóak lehetnek a többi ország számára is.

CBDC-k helyzete a világ körül

A Bahama-szigeteket leszámítva két ország fogadta el hivatalosan a CBDC-k használatát. Nigéria 2021 októberében indította el az eNaira nevű digitális valutáját, Jamaica pedig 2022-ben vezette be a JAM-DEX névre keresztelt CBDC-t több-kevesebb sikerrel.

Kína az egyik legaktívabb ország a CBDC fejlesztésében. A központosított, megkérdőjelezhető demokráciával rendelkező ország már számos régióban és nagyvárosban teszteli a digitális jüant, érthető okokból számukra az átláthatóság és az emberek ellenőrzése rendkívül fontos.

Svédország központi bankja, a Sveriges Riksbank jelenleg is teszteli az e-koronát, mely pilot fázisban van jelenleg. Uruguay szintén egy pilot projekt keretében tesztelte korábban, 2017 és 2018 között a digitális pesót, azóta nem történt előrelépés az elfogadást illetően. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Európai Unió és Japán is aktívan kutatja és fejleszti saját CBDC-jét, de hivatalos előrelépés még nem történt.

Habár a fentiek alapján az látható, hogy több ország is jelentős lépéseket tett a CBDC-k bevezetése felé, a társadalmi aggályok és a kriptovaluták térnyerése visszatarthatja a folyamat fejlődését. A gazdasági dinamika drasztikus megváltoztatása pedig előre nem látható hatásokkal is járhat.