Bajba került az Arsenal FC az $AFC néven kiadott szurkolói tokenje miatt

A londoni futballklub két netes reklám miatt kapott megrovást a hatóságtól.

Az Arsenal FC még tavaly nyáron jelentetett meg két hirdetést. A saját weboldalán és Facebook profilján megjelenő promó az $AFC nevű szurkolói tokenjét mutatta be a rajongóknak. Az angol reklámügyi hatóság, az Advertising Standards Authority (ASA), azonnal lecsapott a csapatra. Az ASA szerint a hirdetések több szabályt is megsértettek.

Az ASA szerint ugyanis az $AFC néven futó szurkolói token kriptovalutának minősül, ezért a róla szóló reklámokra a pénzügyi eszközökre vonatkozó szabály érvényes. Ennek értelmében a futballklubnak fel kellett volna hívnia a vásárlók figyelmét arra, hogy a kriptovaluták piaca kiszámíthatatlan és rendkívül nagy kockázattal jár.

A hatóság azt is nehezményezte, hogy a klub nem tájékoztatta a szurkolókat arról, hogy az $AFC vásárlásához saját kriptoszámlát kell nyitni. Az ASA szerint az Arsenal ki akarta használni a vevők tájékozatlanságát és ezzel pénzügyi szempontból veszélynek tette ki őket.

Az Arsenal fellebbez

A szurkolók hozzá nem értéséről csak annyit, hogy a rajongói tokeneket mindössze hat nap alatt elkapkodták. Az Arsenal természetesen fellebbezett az elsőfokú döntés ellen. A csapat azzal érvelt, hogy a korábbi szponzorációs és egyéb reklámtevékenysége miatt a digitális eszközök már nem ismeretlenek a rajongók számára. A futballklub azt is nehezményezte, hogy a rajongói tokenek nem fizetőeszközök. Noha azt elismerte, hogy az $AFC-nek van másodlagos piaca, ám azokat nem lehet befektetési célra használni.

A hatóság továbbra se érti

Az ASA elutasította a fellebbezést, de legalább nem szabott ki pénzbeli büntetést a csapatra. A döntés értelmében azonban az Arsenalnak a jövőben minden a blokklánc technológiákhoz köthető termék reklámjához részletes tájékoztatót is mellékelnie kell a gyengébbek kedvéért.

A futballklub csalódottságának adott hangot a döntést követő nyilatkozatában:

Csalódottak vagyunk, amiért az ASA a fellebezésünk ellenére is kiállt a korábbi döntése mellett. Teljesítettük az eredeti döntésben meghatározott pontokat és a továbbiakban is követni fogjuk az ASA iránymutatását ezen a gyorsan változó területen.