Bajban a Ripple – 3 kriptotőzsde felfüggesztette az XRP kereskedést

A SEC a Ripple nyakába 1,3 milliárd dolláros pert varrt. Az XRP árfolyama folyamatosan zuhan, három kriptotőzsde leállította az XRP kereskedést.

Három kriptovaluta váltó – a CrossTower, a Beaxy és az OSL – leállította az XRP kereskedését, miután az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) hivatalosan 1,3 milliárd dolláros pert indított a Ripple ellen.

Az OSL ma a Twitteren azt írta: “Figyelem: Az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete a Ripple Labs és 2 vezetőjével szembeni végrehajtási intézkedéseinek fényében felfüggesztettük az OSL platformon az #XRP befizetéseket és kereskedést, amelyek azonnal és további értesítésig érvényesek” – írta a mai nap az OSL.

Tekintettel az XRP körül kialakult bizonytalanságra a CrossTower is úgy döntött, hogy delistázza az XRP-t. Egyelőre csak a kisebb kriptotőzsdék döntöttek az XRP kereskedés felfüggesztése mellett, de ez sem túl biztató jel a jövőre nézve.

Mint arról tegnap már beszámoltunk a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse a Twitteren tette közzé a hírt, miszerint a SEC eljárást indított a Ripple ellen. A SEC azzal vádolta meg a Ripple-t, hogy illegálisan árusított digitális eszközt, amelyet nem jegyeztetett be értékpapírként. Garlinghouse szerint ezzel a SEC az egész kriptoipar ellen támadást indított, majd hozzátette felháborítónak tartja azt, hogy a SEC a G20 országok és az amerikai kormány egyetértése nélkül avatkozik bele a kriptoszektor ügyeibe.

Zuhanó árfolyam, aggódó befektetők

A SEC perindításáról szóló hírek miatt az XRP árfolyama tegnap zuhanni kezdett, az elmúlt 24 órában 40%-ot vesztett az értékéből. Sajtóidőben 0,31 dollár körül mozgott a kriptovaluta, a piaci kapitalizációja egyetlen nap alatt több mint 32%-kal lett kevesebb. 

A Ripple még 2017-ben helyezte letétbe a tulajdonában lévő XRP-k többségét, majd ezt követően folyamatosan eladott belőle intézményi befektetőknek és értékesítette azokat a különböző kriptotőzsdéken. A cég arra is használja a digitális eszközt, hogy a gyors és költséghatékony, határokon átívelő átutalásokra szolgáló On-Demand Liquidity-t (ODL) működtesse. A Ripple már régóta próbálja bizonyítani, hogy a kriptovalutája nem egy értékpapír. A cég szerint az XRP a Ripple-től függetlenül létezik és nem lehet értékpapír, mivel az XRP befektetők semmilyen módon sem részvényesei a Ripple-nek, mint vállalatnak. Az XRP viszont centralizált a bitcoinnal és az ethereummal ellentétben. Sokakat ez nem zavar, de ha már vállalati irányítás alatt áll a kriptovaluta, miért is ne lehetne értékpapír?! Talán a jövő befektetői számára megbízhatóbb eszköznek tűnne és a SEC-kel sem kellene csatát vívnia.

A Ripple mindenesetre harcol az igazáért. Garlinghouse kijelentette, hogy nem hagyja magát és teljes erejével fog küzdeni. Erőre bizony lesz szüksége bőven, hiszen nem lesz könnyű meggyőzni a bíróságot arról, hogy az XRP nem értékpapír, miközben a Ripple az összes kriptovaluta 50%-át birtokolja. Azt még egyelőre nem tudni, hogy milyen végkifejlet várható. Ésszerű az lenne, ha a cégnek kis összegű büntetést kellene fizetnie, majd a SEC kérésére értékpapírként bejegyeztetnie az XRP-t. Európában valószínűleg megkapná a cég a szükséges engedélyeket, hiszen egy alapvetően jól működő, globális hálózatról beszélünk. A SEC és a Ripple ügyvédei előtt most komoly tárgyalások állnak, hiszen világszerte befektetők tízezrei várják a fejleményeket. Mindkét fél érdeke az, hogy minél hamarabb megegyezzenek, mivel vélhetően senki nem szeretne több ezer károsultat a küszöbén látni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük