3 millió dollárt szinte a semmiből egy újabb Solana-mémcoin kereskedő

A mémcoinok szerves részét képezik a kripto-ökoszisztémának 2021 óta. Az olyan projektek, mint a Dogecoin, a Shiba Inu, a Pepe vagy a dogwifhat milliárd dolláros finanszírozásra tettek szert, a piac ezen szegmense pedig eléri az 51,75 milliárd dolláros összértéket. A Solana gyors és olcsó tranzakciós képességének hála azonban az eddiginél ezerszer gyorsabban jelennek meg az újabb és újabb mémcoinok, amiket a szemfüles kereskedők ki tudnak használni.

A BAKED egy Solana-alapú mémcoin, ami két napja indult el, egy tapasztalt kriptokereskedőnek pedig egy órára sem volt szüksége, hogy 300-szoros növekedést érjen el kereskedésével a projekten. Erről a Lookonchain számolt be.

3 millió dollár percek alatt

Egy kriptokereskedő 30 perc leforgása alatt nagyjából 10 ezer dollárnyi SOL-ból 3 millió dollárt csinált a nemrégiben létrehozott BAKED mémcoin kereskedésével. A Lookonchain analitikai platform közlése szerint a meg nem nevezett kereskedő 70 SOL-ból 81,78 millió BAKED-et vásárolt, amit 30 perccel később több mint 21 ezer SOL-ért értékesített, nagyjából 3,06 millió dollárért. A bravúros kereskedéshez mindössze 76 tranzakcióra volt szüksége.

A hálózati adatokból jól látszik, hogy a „szerencsés” kereskedő korábban már más Solana-alapú mémcoinokkal is kereskedett, azonban azok a tranzakciók nem voltak ennyire sikeresek. Felmerült a gyanú, hogy a rendkívüli profit bennfentes kereskedés miatt sikerülhetett, azonban a Lookonchain ezt kizárta, mivel a tokeneket a Raydium platform készletéből vásárolta, nem pedig a Degen Fund alapjából.

Irányított kereskedés a BAKED-en

Annak ellenére, hogy a sikeres kereskedő nem rendelkezett többletinformációval az eszközről, a Lookonchain felfedte, hogy a BAKED csapata és a bennfentes kereskedők a kínálat több mint 70%-át birtokolják, ezzel kvázi a piaci-alapú kereskedés szinte teljességgel ki van zárva. A jelentés szerint a fejlesztői tárca 11,82 SOL-t költött 300 millió BAKED megvásárlására a Degen Fund alapjából, ahol a tokent egyébként elindították.

Az újabb tokenek mintelésével egyidőben folyamatosan növelték a likviditást, melynek mértéke meghaladta a 200 millió dollárt, 19, a fejlesztői tárcával egyidőben létrehozott tárca pedig egy másodperc alatt megvásárolta a maradék, közel 500 millió tokent. Ebből a 19 tárcából 15 három napja kiutalta SOL-ját a Bitget-ről, és a tranzakciók szerint kapcsolatban állnak a BAKED csapatával.

A bennfentes kereskedés eredményeként a 15,6 millió dollár értékű kínálat 78%-a fejlesztői csapat és a többletinformációval rendelkező befektetők kezében van, ennek hatására 24 óra alatt 58%-ot csökkent a BAKED értéke, mely a cikkünk írásakor 0,01477 dollár a Dexscreener adatai alapján.

A BAKED árfolyamának grafikonja, forrás: DexScreener

Könnyedén lehet átverés a projekt

Természetesen rendkívül óvatosnak kell lenni, ha frissen létrehozott, Solana- vagy Base-alapú mémcoinokkal kezdünk kereskedni, mivel ezek nagy valószínűséggel átverésen vagy villámgyors árfolyamváltoztatásokon alapszanak. Az Ethereum hálózatán megválogatásra kerültek a mémcoinok, mivel létrehozásuk bonyolult volt és rendkívül költséges, azonban a Solana elterjedésének hála most már nem telik 10 percbe létrehozni egy újabb mémcoint, ennek pedig a költsége szinte nulla.

A kriptoközösségen belül felháborodás tört ki a „nem bennfentes” kereskedő sikerét illetően, és elégedetlenségüket fejezték ki a legújabb Solana-mémcoinnal kapcsolatban. A BAKED előtt létrehozott GUMMY-befektetőknek ugyanis azt mondták, 15%-os BAKED-jutalmat kapnak, amennyiben lekötik tokenjeiket, de ezt senki sem kapta meg. A felhasználók a csapat hivatalos Telegram csatornáján azt az információt kapták, hogy maradjanak nyugodtak, szó sincs átverésről és a jobb értértékelés – vagyis magasabb ár – nagyobb airdrop-jutalmat jelenthet majd a közeljövőben.

Ennek ellenére, a felhasználók kivették GUMMY-tokenjeiket a stakingből, és elkezdték eladni készleteiket. A jelentések szerint a GUMMY árfolyama közel hatodára csökkent, a csapat visszajelzésére pedig a legtöbben a lehető leggyorsabban elhagyták a közösséget.