A bányász jövedelmezőség vizsgálata bevétel, működési költség és tőkeberuházás függvényében

A Bitcoin és egyéb kriptodevizák közgazdaságtana három fontos inputtól függ: bevétel, működési költség, tőkeberuházás.

A három input használatával tiszta rálátásunk lesz a bányász jövedelmezőség állapotára az IRR, ROI, NPV és törlesztési időszak metrikák használatával.

Ugyan a kriptodeviza bányászat már rég nem azt jelenti, mint pár évvel korábban, mikor egyetlen Bitmain S9-essel több száz dollár értékű bitcoint tudtunk kibányászni a garázsban, azért a legjobb bányászcégeknek még mindig kiemelkedően megéri kriptókkal foglalkozni. A berendezések beszerzésében szerzett tapasztalattal, alacsony költségű energiával, kifinomult érmeváltó szoftverekkel és szakértő munkaerővel a bányászok továbbra is kockázat-korrigált hozamot generálhatnak még egy bizonytalanabb makroökonómiai környezetben is.

Bevétel

A három input közül a bányászok többsége a bevétel nagyságát véli a legmeghatározóbbnak. A bányászok hashrátát generálnak és a hashráta értéke nagyrészt ellenőrzésükön kívül esik: elsősorban attól függ, hogy melyik hálózaton bányásznak. Viszont itt is van néhány kapcsoló, amik váltogatásával növelhetik bevételeiket.

A bányászok döntik el, hogy hol tervezik likvidálni a hashrátájukat, ergo melyik bányászpoolon értékesítik a hashrátájukat és milyen érmét bányásznak kapacitásukkal. Néhány coin bányászata jóval jövedelmezőbb, mint a többi. Emellett, már vannak olyan szoftverek, amikkel automatikusan váltogatni tudnak coinok között attól függően, hogy éppen melyik coin kínálja a legmagasabb jövedelmezőséget.

A coinok jövedelmezősége változik az állandóan változó variánsok hatására, mint például hálózati nehézség, az érme árfolyama, piaci mélység stb.

Például ma jövedelmezőbb lehet BTC-t bányászni mint BSV-t, de lehet holnap a BSV lesz jövedelmezőbb egy hirtelen jött árfolyam pumpa hatására, amit a növekedő hálózati hashráta és megugró nehézség még nem követett le. A lenti chart az Equihash algoritmusú coinok bányász jövedelmezőség változását jelzi egy 12 órás időperiódusban.

A bányász jövedelmezőség vizsgálata bevétel, működési költség és tőkeberuházás függvényében

Egy másik bevételnövelő kapcsoló, amit a bányászok alkalmazni tudnak a firmware programok telepítése a hardverek hashráta maximalizálása érdekében. Például az AsicBoost, vagy a BOS+ szoftverek 17+ TH/mp fölötti hashrátát tudnak kisajtolni a régi S9-esekből, ez több mint 20%-os növekedés az alapértelmezett TH/mp teljesítményükhöz képest. Fontos hozzátenni, az ilyen turbókat csak akkor érdemes használni, ha a hardverek termékéletük végét járják, vagy csak időszakosan, mert potenciálisan ártalmasak a hardverre.

Bevétel előrejelzés

A bevétel előrejelzése az egyik legnehezebb része a bányászati befektetés jövedelmezőségének megbecsüléséhez, gyakran pusztán feltételezésekre hagyatkozik.

Jelenleg a hashráta ára körülbelül 0.10$ TH/mp/nap, ahogy azt a Hashrate Index oldal grafikonja jelzi. Az érték egy súlyozott mérőszáma a bányászpoolok bányászoknak fizetett hashrátájának.

A múltbéli hashráta adatokat figyelembe véve látható, hogy a hashráta egységára konzisztensen csökken. Ahogy egyre nagyobb a hálózatra kapcsolt hashráta mennyisége, úgy csökken a meglévő TH értéke. 2016 január óta a hashráta értéke napi átlag -0.06%-al csökken.

A hálózatra kapcsolt hashráta (és ezzel a nehézség) a hashráta értékétől függ. De a hashráta értéke meg a hashráta mennyiségétől függ. Ez egy körkörös számítás, amit gyakran használnak adósságtörlesztés kiszámításakor és egy Excel táblázatban levezethető.

Innen a bányászok feltételezéseket vonhatnak le a piacra kerülő új hashráta mennyiségről, a piacon elérhető összes ASIC számáról, az áram és működési költségekről hardverekre lebontva, árfolyamról, tranzakciós díjakról és így tovább.

Ezekből az általános építőkockákból felépített modellel a bányászok és befektetők előre tudják jelezni a jövőbeni hashráta értékét.

Működési költség

Vitathatatlanul a legfontosabb része a bányászatnak és annak hosszú távú sikeréhez az elektromos áram díja. Az ASIC-ok óriási mennyiségű energiát fogyasztanak, így ez a bányászat működési költségének tetemes részét ki is teszi. A legjobb bányászok a farmjaikat 1.05 alatti energiafelhasználás hatékonyság (power usage effectiveness – PUE) mellett tudják konzisztensen üzemeltetni, ami annyit jelent, hogy szinte az összes áram maguknak a hardvereknek az üzemeltetésére megy el.

Akár már 1 dollárcent költségcsökkentés is 90 000 dollár/MW megtakarítást jelent egy év alatt.

Az áramdíj meghatározó szerepe a működési költségekben a bányászokat az olcsó felesleges árammal rendelkező régiókba hajtja. A legtöbb tanulmány szerint az átlag bányászdíj 3-4 dollárcent kWh-nként. A leghatékonyabb bányák Szecsuánban, Kazahsztánban, Izlandon és az Egyesült Államok egyes államaiban 2 dollárcent alatti árammal üzemelnek.

Az áramdíj mellett fontos a megbízható ASIC-menedzsment és egyedi firmware szoftverek használata, valamint a hűtéstechnológiák, amik mind csökkentik az energiafogyasztást.

Az alacsony működési költségű bányászok védve vannak a magas bányászbevétel fluktuációktól. Szintúgy, nagyon olcsón jutnak régebbi hardverekhez, amiket képesek jövedelmezően működtetni.

Tőkeberuházás

A bányászati iparágba való bekapcsolódás egyik legnagyobb akadálya a hardverbeszerzés és a bányászfarm telepítés tőkeigénye.

Azok a bányászok, akik komolyabb bányászati operációba kezdenének, szerte a világon találhatnak bányászfarmot felesleges kapacitással. De ettől meg megmarad egy másik fontos akadály: a hardverbeszerzés.

Az új és használt hardverek piaca szinte kiismerhetetlen. A gyártók folyamatosan változtatnak az áraikon, a paramétereken és a szállítási feltételeiken. Közben folytonosak a belső villongások (lásd Bitmaint) ami miatt a szállítási idők még kiszámíthatatlanabbak. A használt hardverek piaca elsősorban Telegram és Wechat chatcsoportokra korlátozódik zéró konzisztenciával a hardverárak meghatározásakor.

A legjobb bányászok mind a gyártókkal, mind az ASIC-disztribútorokkal jó kapcsolatokat ápolnak, ezzel biztosítva az elérhető legalacsonyabb beszerzési árakat. A tapasztalat és a kapcsolat jelenti itt a legfontosabb akadályt azoknak, akik még nem részesei a szektornak.

A bányászoknak figyelembe kell venni beszerzéskor a bányászati ciklusokat is. Vannak olcsó beszerzési időszakok gyors törlesztésekkel és vannak a drága ciklusok. Lásd alább a grafikont, ami 6 hónapos periódusra ábrázolja chipméret alapján a TH árakat dollárban.

A bányász jövedelmezőség vizsgálata bevétel, működési költség és tőkeberuházás függvényében

Bányász Jövedelmezőség kalkulátorok

Mind minden befektetés esetében, fontos tisztában lenni a potenciális kockázatokkal és a nyereséggel még azelőtt, hogy befektetési döntést hoznánk.

A belső megtérülési ráta (IRR) egy diszkontár, ami a nettó jelen értékét a cashflownak egy adott befektetésre nullával teszi egyenlővé. Jól mutatja az átlagos éves megtérülést egy teljes befektetési cikluson keresztül. Az IRR egy erőteljes eszköz a tőkeberuházási döntések mérésére.

És ami még fontosabb, az IRR faktorok haszonáldozat költsége. Rengeteg befektetési lehetőség van mind a bányász szektoron belül, mind azon túl. Ahelyett, hogy bányászatban fognánk, dönthetünk Bitcoin vagy részvényvásárlás mellett is. Minden egyes befektetéshez tartozik egy kockázatprofil, és emiatt mindegyiknek más a hozamvárakozása. Minél kockázatosabb egy befektetés, annál nagyobb a várható megtérülés. Ezt nevezik szükséges megtérülési rátának (RRR).

Nincs egyetlen jellemző RRR se a bányászokra. Az RRR kiszámítását egyedi paraméterek alapján kell kiszámolni a bányász aktuális helyzetéből kiindulva. A tapasztalt üzemeltetők alacsony áramdíjjal, gyors és olcsó ASIC-beszerzéssel és viszonylag olcsó tőkével kalkulálhatnak az RRR számításakor szemben a frissen belépőkkel.

Összegzésképpen elmondható, hogy a bányászatban még mindig túlméretezett hozamot kell elérni még akkor is, ha a műveleteket és paramétereket helyesen állítják be és hajtják végre. A tapasztaltabb üzemeltetők ugyanakkor előnyben vannak az egyre bonyolultabb szektorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük