Tovább folytatódik a Bitmain botrány

A régi-új Bitmain CEO most épp az új ASIC gépeket tartóztatja fel.

Nem csitul a hatalmi harc a világ legnagyobb bányász hardver gyártójánál. A Bitmain korábban elüldözött, majd botrányos körülmények között visszatért CEO-ja, Micree Zhan most a cég legújabb ASIC termékének feltartóztatásával tesz keresztbe Jihan Wu-nak, a cég másik vezetőjének.

A BlockBeats kínai forrása számolt be róla, hogy Zhan olyan utasítást adott a cég alkalmazottainak, melyben kifejezetten megtiltja a Bitmain termékek kiküldését a vásárlók számára. Egyelőre még nem világos, hogy a bányászgépeket miért nem küldhetik ki a Bitmaintől a dolgozók.

Mindeközben Jihan Wu egy másik közleményben szerette volna hangulatot tompítani. A június 9-ei nyilatkozatában azt írta, minden rendben van és az irányítása alatt történnek az események. A hatalmi harcot jogi útra tereli, mert egyre nagyobb károkat okoz Zhan ténykedése a cég számára. A közlemény további részében pedig továbbra is biztosítja a dolgozóit, hogy együtt kell maradniuk és kompenzálja őket majd a cég, minden elszenvedett kárért.

Úgy néz ki tehát a Bitmain dolgozói jelenleg két tűz közé szorultak: a korábbi alapítók hatalmi harcában ellentétes utasításokat kellene teljesíteniük.

Zhan és Wu harca 2019 októberében kezdődött, amikor is Jihan Wu visszatért a cég vezetésébe – annak ellenére, hogy nem hívták. Ezzel pedig Zhan szerint illegális úton szerezte meg a milliárdos cégben a hatalmat, ami miatt jogi útra terelte az ügyet. A bíróság pár hete mondta ki, hogy Zhan visszatérhet a vezetésbe, azonban ezzel Wu természetesen nem ért egyet, továbbra is fenntartva magának az irányítás jogát.

Mindeddig ebből a “cicaharcból” az átlag vásárlók semmit sem éreztek, mert a média cikkezésén kívül a Bitmain mindennapi működése zavartalanul zajlott tovább. Azonban a legújabb ASIC bányászgépeknek feltartóztatásával már komoly reputációs kockázat elé is nézhet a cég, amennyiben a kifizetett megrendeléséket valóban nem teljesíti és szállítja le azokat.