Be akarják tiltani a kriptomixer platformokat az USA-ban

Az amerikai törvényhozók új törvényjavaslatot terjesztettek elő, amelynek célja, hogy átmenetileg megakadályozza, hogy a pénzügyi intézmények olyan tranzakciókat hajtsanak végre, amelyekben kriptomixer platformokon átmenő pénzeszközök szerepelnek.

Sean Casten Illinois állam képviselője május 7-én terjesztette be a törvényjavaslatot, amelyet Bill Foster, Brad Sherman és Emmanuel Cleaver képviselők is támogattak.

A blokklánc integritás törényjavaslat

A Blockchain Integrity Act (blokklánc integritásról szóló törvény) néven előterjesztett jogszabály kétéves moratóriumot kíván bevezetni a pénzügyi intézményekre, például a kriptotőzsdékre, a virtuális eszközszolgáltatókra (VASP – virtual asset service providers) és más bejegyzett pénzszolgáltató vállalkozásokra (MSB – money service businesses). A jogszabály célja, hogy ezek a pénzügyi szolgáltatók ne fogadhassanak el a mixer platformokon keresztül bejövő pénzeszközöket. Célja továbbá, hogy megakadályozza a kimenő pénzeszközök ismert mixer címekre történő közvetlen kifizetését.

A törvényjavaslat felhatalmazná a Pénzügyminisztériumot, a SEC-t, a CFTC-t és az Igazságügyi Minisztériumot, hogy ez idő alatt átfogó tanulmányt készítsenek a digitális eszközmixerekről, a privátcoinokról és az anonimitást növelő technológiákról. Ez a tanulmány magában foglalja a tiltott felhasználásukra vonatkozó statisztikák elemzését, a törvényes alkalmazásokra vonatkozó betekintést, valamint a konkrét elkövetők illegális tevékenységei elleni küzdelemre irányuló, személyre szabott jogalkotási javaslatok kidolgozását.

kriptomixer egy olyan szolgáltatás, amelyet arra használnak, hogy különböző kriptopénzeket „keverjenek” másokkal, hogy elfedjék azok eredetét. Ez jellemzően a különböző forrásokból és címekből származó kriptoeszközök összevonását jelenti egy hosszabb, véletlenszerű időszakon keresztül, mielőtt újraosztják azokat a célcímekre.

Casten képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a digitális eszközkeverőket a pénzmosás potenciális eszközeiként kell kezelni, hacsak nem vetik alá őket szigorú ellenőrzéseknek. Azt állította, hogy a digitális eszközöket az elmúlt években világszerte terrorista tevékenységek finanszírozására használták.

„Egy ideiglenes tilalom, amíg tanulmányozzuk ezt a technológiát, segít majd jobban megérteni, hogy használják-e tiltott dolgokra ezt a technológiát. Ezzel talán megelőzhetjük a jövőbeni kriptovaluta fizetésekkel finanszírozott terrorizmust.” nyilatkozta.

Hasonlóképpen Foster képviselő is hangsúlyozta, hogy a mixerek lehetővé teszik a rosszindulatú szereplők számára, hogy az USA biztonságát aláásó pénzügyi bűncselekményeket kövessenek el.

Ez a mostani törvényjavaslat tehát az amerikai hatóságok által a mixerekkel szemben folytatott fokozott ellenőrzés közepette született azzal az indokkal, hogy ezek a privát adatok védelmét növelő szolgáltatások elősegítik a tiltott pénzügyi tevékenységeket.