Becsomagolt érmékkel kompatibilisek lehetnek a különböző blokkláncok

Egyre gyakrabban találkozhatunk a kriptó világában úgynevezett „Wrapped Tokenekkel”, vagyis becsomagolt érmékkel. A becsomagolt érmék kulcsfontosságúak a különböző blokkláncok közötti kompatibilitás biztosításában, ám a legtöbben mégis alig tudnak róluk valamit.

A Wrapped Tokenek olyan valamilyen külső szolgáltató ideiglenes letétében lévő érmék, amelyek értéke közvetlenül egy másik kriptóhoz kötött. Bár a dolog technikai háttere sokszor kifejezetten bonyolult, a gondolatmenet alapjai egyszerűen és gyorsan megérthetőek.

Ha valaki például De-Fi platformon kíván kereskedni, akkor gyakran szembesülhet azzal a problémával, hogy mivel a De-Fi szolgáltatók túlnyomó többsége az Ethereum blokkláncát használja, natív ETH érmékre, vagy egyéb, Ethereum blokklánc kompatibilis érmékre lesz szüksége De-Fi tevékenység folytatásához.

Ha pedig ez az illető például csak BTC érméket birtokol, és esze ágában sincs csupán emiatt ETH érmékkel bonyolítani az életét, akkor a probléma becsomagolt érmékkel áthidalható.

A becsomagolt érmék klasszikus példája a Wrapped Bitcoin, vagyis WBTC. A becsomagolást és kicsomagolást mindig valamilyen szolgáltató végzi, hiszen itt nem pusztán technikai mutatványról, hanem tényleges pénzügyi szolgáltatásról van szó.

Becsomagolt érmékkel minden kompatibilis

A szolgáltatást kínáló fél segítségével 1 BTC tokent 1 WBTC tokenre válthatunk, ami már egy olyan ERC-20 szabványos token amit minden probléma nélkül használhatunk az Ethereum blokkláncon. Valójában ilyenkor a BTC érméink letétbe helyeződnek a szolgáltató kriptotárcáján, a WBTC érmékért cserébe. „Kicsomagoláskor” pedig ugyanezen szolgáltató egyszerűen visszaveszi az adott mennyiségű WBTC érmét, cserébe pedig a megfelelő mennyiségű BTC érmét utalja vissza a kriptotárcánkra.

Sokan kriptó alapú stabilcoinokhoz is hasonlítják a Wrapped Tokeneket, azonban ez igazából nem pontos megfogalmazás. A szolgáltatásnak, mint mindennek, természetesen díja van, így az átváltási és a visszaváltási aránya soha nem egy az egyhez, illetve ez nem is cél.

Természetesen a probléma nem csak az Ethereum blokkláncon merülhet fel, hanem például a Binance Smart Chain blokkláncon is. A becsomagolt érmékkel pedig itt is ugyanúgy meg lehet oldani ugyanazt a problémát.

A Binance Bridge segítségével BTC, XRP, USDT, BCH, DOT, és számos további érmét is pillanatok alatt „becsomagolt”, a Binance blokkláncon is használható BEP-20 tokenekké konvertálhatunk.

Az BTC becsomagolása egy időben nagyon népszerű volt, hiszen a BEP-20 tokenek és a WBTC tokenek is azonnali hozzáférést biztosítanak a yield farminghoz (a kriptotárcában álló, használaton kívüli érmék után kapott kamat).

Emiatt az áprilisi esések kezdetekor számos spekulatív befektető inkább hosszú időre becsomagolta a BTC érméit, még mielőtt tovább zuhanna az árfolyam, hogy amíg a BTC árfolyama újra magára nem talál, legalább a yield farmingból származó bevételek enyhítsék a kieső árfolyam nyereséget.

A témáról még részletesebben, angol nyelven, itt lehet olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük