Mindig van feljebb – 65%-kal nőtt a DeFi-t használó Ethereum fiókok száma

A DeFi világában az utóbbi időkben bekövetkezett robbanásszerű előrelépés a stabilcoinok egyre csak növekvő kínálatának köszönhető. 

A 2021-es év második negyedéve hatalmas föllendülést hozott magával az Ethereum-alapú DeFi (vagyis decentralizált pénzügyek) számára.

Áprilistól kezdődően egészen júniusig, a ConsenSys Q2 2021-es évre vonatkozó felmérései és beszámolója alapján, az Ethereum címek mennyisége 10%-kal nőtt. Továbbá, a DeFi protokollokat alkalmazó felhasználók száma pedig nem kevesebb, mint 65%-kal ugrott meg.

A DeFi egy általános, mindenre kiterjedő gyűjtőnév a blokklánc technológián alapuló protokollok részére. Mivelhogy elsődleges céljuk az, hogy a bankok, pénzügyi intézetek és az azokhoz hasonló közvetítő szervezetek ki legyenek iktatva a tranzakciók lebonyolítása során. A DeFi használatával az eladók egy szempillantás alatt képesek tokeneket cserélni vásárlóikkal, míg a hodlerek könnyen kriptóhoz juthatnak tőkéért cserébe. Emellett, a traderek zavartalanul vehetnek fel hiteleket, a spekulánsok pedig megtehetik tétjeiket az árak alakulására vonatkozóan.

Feljebb és feljebb!

A DApp-ok (vagyis decentralizált alkalmazások) már elérhetőek több hálózaton is, például a Binance Smart Chainen vagy a Solaána. A zászlóshajós kezdetben, nem meglepő módon, az Ethereum volt, amelynek még mindig nem érnek nyomába vetélytársai.

Ahogy a közösségtudatos okítás, a könnyen kezelhető felhasználói felületek és a haszonszerzés iránti igény, úgy az általános érdeklődés is egyre csak emelkedett az utóbbi időben. Ezzel egyetemben pedig az új fiókok kvantitása is az egekben van”, írta a ConsenSys szoftverfejlesztő cég. Azt azonban hozzátették, hogy egy személy akár több fiókkal is rendelkezhet.

Rózsásan indult az év a DeFi számára

A július elején összegzett adatok alapján, amelyek az azt megelőző hónapokat tükrözik, körülbelül 2,91 millió felhasználó vette igénybe a különböző DeFi protokollokat. Többek között ilyen volt a Uniswap decentralizált tőzsde, a Compound hitelezési platform és a KeeperDAO likviditási alap is.

A decentralizált pénzügyek nagy „bummját” a stabilcoinok kínálatának tekintélyes gyarapodása is elősegítette. Számszerileg az értékük elérte a 65 milliárd dollárt, amely 60%-os emelkedést jelent március végéhez képest a dollárhoz kötött eszközök piacán. Viszont közöttük is a Tether vitte a prímet, ugyanis az Ethereum-on lévő stabilcoinok több, mint felét az adja. Továbbá a USDC is rendkívül népszerű, mivel közel egynegyedét a DeFi hitelezési protokollok birtokolják.

Azonban a harmadik negyedév eddig sajnálatos módon nem fest oly pompásan, mint a korábbi kettő. A DeFi protokollokba fektetett forrás visszaesett a júniusi szintre. Az Ethereum esetében is ugyanaz a helyzet, mivel árfolyama szoros összefüggésben van a hálózattal.

A kriptotársadalom egyébként már izgatott, hiszen ezen a héten zajlik majd le a London hard fork, amely kolosszus hatással lesz az Ethereum blokkláncára. Legtöbben a tranzakciós díjak alakulására kíváncsiak, amely akár fel is lendítheti a jelenlegi negyedévet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük