Befellegzett a készpénznek? Finteché a jövő

A fintech piaci részesedésének növekedése valódi nyomást gyakorol a hagyományos bankokra és azokat üzleti modelljeik felülvizsgálatára kényszeríti. A készpénz nélküli tranzakciók rekordot döntögetnek, míg a bankok kénytelenek csökkenteni ATM-eik számát és a helyi fiókjaikat bezárniuk, derül ki a Nikkei Asian Review 2019. augusztus 5-i cikkéből.

Pénzügyi innováció

A készpénzes fizetések száma folyamatosan csökken, és a kereskedelmi bankok új módszereket próbálnak bevezetni a túlélés érdekében egy olyan környezetben, ahol a verseny egyre élesebb. A készpénz nélküli fizetések fellendülőben vannak, és az új technológiák, mint például a kriptovaluták, rontják a pénzügyi szektor versenydinamikáját.

Eközben a londoni székhelyű, bankrendszert és pénzügyi ágazatot vizsgáló kutatóintézet a Retail Banking Research szerint az ATM-ek száma világszerte jelentősen csökkent, nagyjából 3,24 millió egységre világszerte. Kínában van a világ legnagyobb ATM-piaca. Itt 6,8% -kal esett vissza az előző évhez képest, összesen 690 000-re. A második legnagyobb piacon, az Egyesült Államokban, az ATM-egységek száma 0,9% -kal csökkent.

Az ATM-ek csökkenése az egész világon digitális fizetések egyre növekvő bevezetésének tulajdonítható. Az olyan új technológiák, mint a QR-kódok, amelyek lehetővé teszik a felhasználóbarát értékcserét a készpénz nélküli fizetési szolgáltatások révén, jelentős mértékben elterjedtek Ázsiában, legfőképpen Kínában. Az RBR szerint a készpénz nélküli fizetések igen népszerűek, különösen a fiatalok körében.

Japán mindig is szerette a készpénzt, de még itt is 0,2%-kal csökkent az ATM-ek száma. Noha ez egy kismértékű csökkentés, valójában egy újabb bizonyíték arra, hogy a jelenség az egész világon elterjedt, még azokon a területeken is, amelyek mindig is szorosan kötődtek a készpénzes ügyletekhez.

Bezáró bankfiókok – virágzó fintech vállalkozások

A hagyományos bankok emellett fióktelepeiket is sorra zárják be. Az IMF szerint az OECD 36 tagállamában a bankfiókok száma 2,8%-kal csökkent 2017-ben. A felhasználók ugyanis inkább preferálják az online banki szolgáltatásokat, így már nincsen szükségük a sarki bankra. A JP Morgan Chase 11%-kal csökkentette bankfiókjai számát az USA-ban. Eközben ugyanabban az időszakban, a mobil banki szolgáltatások 110%-kal emelkedtek. Hasonló kezdeményezéseket indítanak a Mizuho Financial Group és a Mitsubishi UFJ Financial Group japán bankok is, amelyek a következő öt évben 130, illetve 180 fiók bezárását tervezik.

A Világbank szerint 1,7 milliárd ember még mindig nem rendelkezik bankkal, bár több mint kétharmaduknak van mobiltelefonja, amelyen keresztül ideális esetben hozzáférhetnének az online pénzügyi szolgáltatásokhoz. A fintech szolgáltatások növekvő népszerűsége és a kriptovaluták használata kiválthatja a tradicionális bankokat, alacsonyabb árakat és jobb szolgáltatásokat kínálva a felhasználóknak.

Noha ezek a technológiák némi előnyt jelentenek a végfelhasználók számára, fejfájást okoznak a szabályozóknak és a törvényhozóknak, akiknek az a bonyolult feladat jutott, hogy az embereket megvédjék az illegális tranzakcióktól, pénzügyi átverésektől vagy épp a pénzmosástól. Egy készpénz nélküli gazdaság egyben lehetővé teszi a kormányok számára, hogy totális kontrollt gyakoroljanak a fiat pénzben tartott pénzmennyiség fölött, ami az ügyfeleket a személyes adataik és a pénzügyi szabadságuk feláldozására kényszeríti.

Még szerencse, hogy van egy B-terv is a hagyományos fintech mellett.

(Forrás: Nikkei Asian Review)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük