Sorra zárnak be a bankfiókok Németországban

Úgy tűnik Németországot is elérte a digitalizáció és az online bankolás, jelenti a Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A statisztikák szerint a bezáró bankfiókok helyett terjedőben az online bankolás és a buszkirendeltségek.

A Bundesbank friss jelentésére hivatkozva a FAZ írása szerint a múlt évben 2500 bankfiókkal kevesebb volt található Németországban, ami 7.5%-os csökkenést jelent. Ha továbbra is ilyen ütemű lesz a csökkenés, akkor 10 év múlva hűlt helyük se marad a fiókoknak. Hozzá kell tenni, az önkiszolgáló terminálokról és automatákat nem tartalmazza a statisztika, kizárólag az élő ügyfélszolgálatos munkaerőt alkalmazó fiókokat. A bankfiók bezárások együttesen a teljes szektort érintik, nemcsak a takarékokat, de a magán és a szövetkezeti intézeteket is.

Bankfiókok száma 1995 óta Németországban. | Bundesbank

A bezárások mögötti ok is könnyen leszűrhető: digitalizálódik a német bankszektor is. Egyre többen szoknak át az online bankolásra és már Németországban is kezdenek elterjedni a tisztán online pénzügyi szolgáltatásokat kínáló, fiókhelyiséget egyáltalán nem bérlő, intézmények.

Emellett terjednek a ‘buszbankok’ is, amik a mobilpostához hasonlítható, teljes körű mobil pénzügyi szolgáltatást nyújtó vidéki utazókirendeltségek. A buszokon automaták mellett, pénzügyi tanácsadók is teljesítenek, akik feladata elsősorban az öregebb generációk felvilágosítása az online bankolási lehetőségekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük