Befogta a hongkongi virológus száját a Twitter, két nap után blokkolta a fiókját

Mint arról tegnap beszámoltunk, egy hongkongi virológus a Twitteren kiteregette Kína szennyesét és egy olyan dokumentumot osztott meg, amely azt bizonyítja, hogy a koronavírus, hivatalos nevén SARS-CoV-2 laboratóriumban lett előállítva. Sajnos a hölgy a Twitteren már nem elérhető, mivel tegnap este a közösségi média blokkolta a fiókját.

Ha valaki azon gondolkodott, hogy vajon egy ilyen korderejű Twitter bejegyzés meddig maradhat fent a platformon, most megkaphatja a választ: 2 napig. Vasárnap délután regisztrálta magát a hongkongi virológus Dr. Li-Meng Yan és kedden már le is tiltották a fiókját. Dr. Yan kevesebb mint 48 óra alatt 60 ezer követőt gyűjtött össze mielőtt lecsapott rá a Twitter cenzúrája.

Igazából nem egyértelmű, hogy a Twitter miért függesztette fel a tudós fiókját, akinek tudomásunk szerint kedd reggelig mindössze 4 tweetje volt. Ezek egyike sem sértette semmilyen módon a Twitter által meghatározott irányelveket. A Hongkongi Egyetemhez fűződő kapcsolatát igazoló bejegyzés és három másik kínai tudóssal közösen írt tanulmánya került csak fel a platformra, amelyben arról írtak, hogy a Vuhani Virológiai Intézet hozta létre a koronavírust. Nagyon úgy tűnik, hogy lehet valaki elismert tudós, részt vehet fontos kutatásokban, még saját tanulmányát sem tudja szabadon publikálni.

Ezek után sokakban fogalmazódhat meg az a gondolat, hogy bár a Twitter amerikai vállalat, Kína mégis nyomást gyakorolhat rá. Gyorsan el kellett tehát hallgattatni Dr. Yan-t, hiszen elmélete szembe megy a mainstream médiából és a WHO szájából ömlő ‘vuhani piac teóriájával’. Azt feltételezzük, hogy a hölgy fiókjának felfüggesztésével Jack Dorsey csak olajat öntött a spekulációk és összeesküvés-elméletek tüzére.

Ha Yan tévedett, akkor miért nem reagáltak más tudósok nyilvánosan a tanulmányára? Hiszen nem erről szólna a tudomány? Miért kellett a száját gyorsan befogni? Ezekre a kérdésekre valószínűleg sohasem kapunk választ. Eljutottunk ugyanis arra a pontra, ahol bárkit cenzúrázhatnak csak azért, mert a kijelentése kényelmetlenné válik a társadalom egyes körei számára.

Reméljük, hogy a Twitter ésszerű magyarázatot ad erre a példátlan cenzúrára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük