Sosem elég késő: 85 évesen 9,5 millió dolláros kriptocsalást hozott össze

A 85 éves volt ügyvéd, David Kagel elismerte, hogy bűnös egy kriptovaluta Ponzi-séma működtetésében, amely során több mint 9,5 millió dollárt csalt ki áldozataitól. Az egykori jogi tekintély most akár öt év börtönbüntetéssel is szembesülhet a Ponzi-séma alkalmazása miatt.

A Ponzi séma kriptovalutás változata

Kagelt azzal vádolták, hogy összeesküvést szőtt másokkal, hogy egy hamis kriptovaluta befektetési sémával áldozatokat tévesszenek meg, magas hozamokat ígérve. A bírósági dokumentumok szerint a Ponzi séma hamis garanciákat és ígéreteket tartalmazott. Többek között azt állították, hogy mesterséges intelligenciával működő kereskedő robotok kezelik a kriptovaluta befektetéseket.

Hamisan megadott garanciák

A Ponzi-séma szervezője megtévesztően biztosította az áldozatokat arról, hogy David Kagel – mint a szervező ügyvédje – körülbelül 11 millió dollár értékű Bitcoint tart letétben. Ezt garanciaként mutatták be, hogy védelmet nyújtsanak az áldozatok befektetéseinek az esetleges veszteségekkel szemben. Kagel a jogi iroda levélpapírján írt levelekkel is megerősítette a hamis befektetési programok legitimitását.

Ügyvédi státusz kihasználása

Nicole M. Argentieri főhelyettes ügyész kijelentette, hogy Kagel kihasználta ügyvédi státuszát, hogy az áldozatok bizalmát elnyerje és hamis állításokat támasszon alá egy kriptovaluta befektetés kapcsán, amely valójában csalás volt. Hangsúlyozta, hogy súlyos következményekkel jár, ha ügyvédek hitelt adnak csaló sémáknak, amelyek jelentős veszteségeket okoznak az áldozatoknak.

„Kagel kihasználta az emberek bizalmát egy bonyolult sémával, hogy elcsalja tőlük a kemény munkával megkeresett pénzüket” – mondta Tyler Hatcher különleges ügynök.

Akár 5 év börtönt is kaphat

Kagel bűnösnek vallotta magát, ami jelentős előrelépés a folyamatban lévő nyomozásban. Az ítélethirdetés szeptember 10-én várható. A szövetségi kerületi bíróság döntésétől függően Kagel akár öt év börtönbüntetéssel is szembesülhet.

Kagel elismerte, hogy ő és társai a csalásokból származó pénzeket saját hasznukra fordították. Eközben a jogi dráma folytatódik, mivel David Gilbert Saffron és Vincent Anthony Mazzotta Jr. szintén bíróság elé állnak augusztus 13-án a kripto Ponzi-sémában való részvételük miatt.

Állítólag Saffron és Mazzotta olyan álneveken népszerűsítették a befektetési programokat, mint a Circle Society, Bitcoin Wealth Management, Omicron Trust, Mind Capital és Cloud9Capital.

Ahelyett, hogy az áldozatok pénzét ígéretük szerint kriptovalutába fektették volna, állítólag saját céljaikra használták fel. Többek között magánrepülők bérlésére, luxusszállodákban való tartózkodásra, magánbirtokok bérlésére, személyes séf alkalmazására és magán biztonsági őrök bérlésére.