Bekeményít a szlovén adóhatóság a kripto bányászat és kereskedés terén

A szlovén adóhatóság azt nyilatkozta, hogy komoly erőfeszítéseket tesz a kriptovaluta bányászok és kereskedők megadóztatása érdekében.

100,000 eurós adóbevallás érkezett a szlovén adóhatóság tevékenységének köszönhetően

A szlovén adóhatóság nyilatkozata szerint, az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tettek azoknak a személyeknek a felkutatására, akik adó fizetése nélkül foglalkoznak kriptovaluta bányászattal vagy kereskedéssel. A hatóság büszkén emelte ki egy kriptovaluta bányász esetét, akinek 100,000 euró értékű adót kellett fizetnie. Sajnos a közleményből nem derült ki, hogy mióta foglalkozott bányászattal az illető, illetve milyen mértékben. Azonban, ha 20 százalékos adóval számolunk az azt jelenti, hogy a bányásznak több, mint fél millió euró értékű kriptovalutát sikerült kibányásznia. Az hiszem még az adó kifizetése után is jó befektetésnek bizonyult bányászgépek megvásárlása.

Az adóhatóság a kriptovaluták jelentős áremelkedésére egy figyelmeztetéssel reagált.  A figyelmeztetés szerint a kriptovaluták bányászata és a velük velő kereskedés munkavégzésnek számít. Ebből kifolyólag minden ilyen tevékenységet be kell jelenteni, miután értelemszerűen megadóztatható. Az adóhatóság minden egyes esetet külön vizsgál. A két legfontosabb kritérium az adó megállapítása során a hozzáadott érték és a lebonyolított tranzakciók száma egy meghatározott periódusban.

Amikor a szlovén adóhatóság az elmúlt hónapokban felfedezett bejelentés nélküli bányászok és kereskedők számáról lett kérdezve, csupán a fent említett bányászt hozta fel példának. Azt azonban hozzátették, hogy az illető önkéntesen fordult az adóhatósághoz. Az egyelőre tisztázatlan, hogy Szlovéniában hányan foglalkoznak bányászattal, illetve kripto kereskedéssel bejelentés nélkül.

Habár adót fizetni senki sem szeret, a kriptovaluták megadóztatása pozitív hatással lehetek rájuk. Egy adóköteles tevékenység már sokkal komolyabb képet fest a digitális fizetőeszközökről az olyan emberek számára, akik nem igazán foglalkoznak velük. Ráadásul, ha valóban szurkolunk a kriptovaluták elterjedésének, akkor jobb, ha mielőbb túlesünk az rájuk vonatkozó jogszabályok letisztázásán.

 

Forrás: STA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük