Belefulladunk a hitelbe: brutális tempóban nő a világ adóssága

Még messze vagyunk egy átfogó, a COVID-pandémia következményeit számszerűsítő jelentéstől, de a Deutsche Bank elemzője, a Bitcoinról is gyakran publikáló Jim Reid már közzétett egy becslést az országonkénti államadósság-növekedést alapul véve.

A Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IFF) legfrissebb jelentése szerint 2020. végére a világ adóssága el fogja érni a 277 000 milliárd dollárt, ami a teljes GDP 365%-a. Az összeg 20 000 milliárd dollárral több, mint a múlt évben, és durván az Egyesült Államok GDP-jének felel meg. A pénzügyi szektor adóssága nélkül a világadósság/GDP arány 2020-ban 35%-kal fog nőni.

Reid szerint “nehéz elhinni, hogy valaha is volt nagyobb globális emelkedés a történelem folyamán. Például a második világháború alatt a globális magánszféra nem volt masszívan eladósodva, mindössze a kormányok adóssága nőtt. Nyilvánvaló, hogy a csökkenő GDP enyhén növelte ezeket a számokat, de másrészt ki kell emelni, hogy sok ország óriási hiteleket, értékpapír injekciókat [felvásárlásokat] hajtott végre, ami nem derül ki ezekből a számokból.”

Kapcsolódó: Deutsche Bank elemzők optimisták a bitcoint illetően, a JP Morgan elnök három év után is tagad

Reid az országok államadósság növekedését véve vizualizálta, hogy mely szektorok felelnek 2020-ban az adósság elszállásáért. A legnagyobb hányad a kormányoktól jön, de a nem-pénzügyi szektorok is jelentősen hozzájárultak a növekedéshez. A háztartások enyhén ugyan, de védve vannak köszönhetően a számos országban – köztük Magyarországon is – életbe léptetett hitelmoratóriumoknak, de ez csak ideiglenes kozmetikázást jelent a végső számokat tekintve.

A számok egyszerűen elképesztőek, különösen a lista élén található 5 ország esetében, amik az államadóssága több mint 25 százalékkal emelkedett a GDP-hez viszonyított aránya. Különösen Kanada kiemelendő, ahol az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 70%-kal nőt egyetlen év leforgása alatt.

A számok ellenére Reid szerint a következő év már szolidabb lesz a vakcina-reményeknek köszönhetően, de: “Nincs olyan, hogy szabad ebéd és valakinek fizetnie kell. Vagy a kötvénytulajdonosok (negatív hozamokon keresztül) vagy az adófizetők, vagy ezek együttese, a 2021-es eufória mögötti legnagyobb sztori lesz.”

Az is biztosra vehető, hogy a kormányok nem lesznek képesek örökké a fizetőeszközeik leértékelésével, az adósságok elinflálásával kimászni a csapdából és azt folyamatosan a jövő nemzedékeire tolni, ergó, előbb-utóbb kénytelenek lesznek belátni, hogy a hitelalapú pénzügyi rendszernek radikális reformokon kell átesnie.

Kapcsolódó: Rekordot döntött az USA államadóssága, elérte a 25 000 milliárd dollárt

Magyarország a lista alján helyezkedik el, az állam, háztartások és a nem-pénzügyi vállalkozások GDP-hez viszonyított adóssága közel 20%-kal emelkedett 3 negyedév leforgása alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük