Deutsche Bank elemzők optimisták a bitcoint illetően, a JP Morgan elnök három év után is tagad

A Deutsche Bank két magas beosztású elemzője reményteli kijelentést tett a bitcoin (BTC) jövőjét illetően. Azonban hiába a komolyodó intézményi érdeklődés, a JP Morgan elnöke továbbra se tud megbarátkozni egy jegybanki manipulációtól független pénzügyi eszköz gondolatával.

Jim Reid a német óriásbank a kutatási stratégája írta a napokban, hogy mialatt pozitív hírek hada jött ki a koronavírus vakcinák hatékonyságáról, közben a bitcoin látszólag “megteremti a saját momentumát” a piacokon.

Reid Henry Allen társzerzővel közösen azt is kiemeli a dokumentumban, hogy a BTC akár az arany komoly versenytársává válhat, mi több, néhány területen már meg is előzte:

…látszólag növekszik a bitcoin iránti kereslet ott, ahol az arany dollárkockázattal, inflációval és más dolgokkal szembeni fedezetként volt jelen.

Az elemzők egy grafikonra is felvitték a bitcoin november 6 és 17 közötti teljesítményét más pénzügyi eszközökkel együtt:

Jim Reid Deutsche Bank elemző nem először kommentálta pozitívan a BTC piacán zajló eseményeket. Öt hónappal ezelőtti jelentésében már jelezte, hogy az arany, mint fedezeti eszköz ragyogása kezd halványulni a jegybanki valutákkal szemben.

Júliusban arról írt, hogy a jegybanki pénz nem más, mint egy “múló hóbort” a pénz történetében és szerinte a legtöbb árueszközt “nehéz vásárlásra vagy tartásra ajánlani,” mert a “legtöbb hosszú távon alulteljesít az inflációval szemben.”

Mialatt a Deutsche Bank elemzők egyértelmű pro-Bitcoin magatartást vettek fel, addig a JP Morgan ügyvezetője Jamie Dimon továbbra sincs meggyőzbe a kriptográfiai eszközök értékkínálatáról.

Dimon november 18-án egy New York Times által szervezett konferencián erősítette meg a publikumot, hogy a saját egyéni véleménye a Bitcoinról semmit se változott és továbbra se látja versenyképes alternatívának a jegybanki pénzekkel szemben. Mindezt nyilatkozta úgy, hogy az amerikai megabank már javában teszteli a saját kriptovalutáját, a JPM Coin-t és a bankja elemzői rendszeresen publikálnak Bitcoin elemezéseket.

Szerdán nyilatkozta,

Hiszek az olyan kriptovalutában, ami rendesen van szabályozva és megfelelő fedezettel rendelkezik. A Bitcoin ebben más és nem a csésze teám. […] Nem igazán érdekel a bitcoin.

Nem felejtette hozzátenni azt se, hogy a “kormány azt szabályoz amit akar, amikor akar, ha úgy érzi eljött az ideje.” Ha a bitcoin nagyobbá válik, akkor “szabályozva lesz.”

A cikk írásakor (11:09) a BTC árfolyama kevesebb, mint 1000 dollárra áll mindenkori rekord árfolyamától és 18,700$-on kereskedik. Csak az elmúlt 30 napban 45.7%-ot erősödött az árfolyam a dollárral szemben.

(Forrás: DB Research, New York Times Events)