Belgium szinte tökéletes feltételeket kínál a kábítószer-kereskedőknek

A belga vámszolgálat vezetője szerint az európai kokainimport legalább 40 százaléka Antwerpenen és más közeli kikötőkön keresztül halad át.

A drogkereskedés főként Közép-Európa problémája

Ahogy a Statista munkatársa, Florian Zandt az alábbi ábrán részletezi, az illegális stimulánsok kereskedelme elsősorban Közép-Európát érinti.

2019-ben a hatóságok csak Belgiumban mintegy 65 tonna kokaint foglaltak le a Kábítószer és Drogfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) adatai szerint. Ezt követi Hollandia 43 tonnával. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kábítószert elsősorban ezekben az országokban fogyasztják, inkább arra mutat, hogy az említett európai nemzetek szolgálnak a legnagyobb kereskedelmi központként.

Belgium

Azonban ha a kábítószer-használatának gyakoriságát nézzük, bizony jelen van az említett két ország a 2019-es lista második, illetve nyolcadik helyén. A felmérés magában foglalja az injekciós kábítószer-használatot vagy az opioidok, a kokain vagy az amfetaminok rendszeres használatát.

Bár az EMCDDA a kokaint a második legelterjedtebb tiltott kábítószernek minősíti a legfrissebb európai kábítószer-jelentésében, a résztvevő országok által megkérdezetteknek még mindig csak töredéke fogyasztja. A felmérésben résztvevők 4,8 százaléka mondta azt, hogy legalább egyszer kipróbálta a kábítószert, és 1,2 százalékuk állította, hogy nemrégiben fogyasztott kokaint.

A megnövekedett kábítószer-kereskedés miatt megduplázták a belga rendőrök számát

Az antwerpeni kábítószer-kereskedelem és az erőszak növekedésére válaszul a belga kormány nemzeti kábítószerügyi biztost nevezett ki, és megduplázza a kikötői rendőrség létszámát.

A szigorúbb intézkedések bevezetéséhez egy év elején történt tragédia vezetett, mely során egy 11 éves kislányt lőttek halálra egy kikötőhöz közeli kisvárosban. Alig néhány órával ezután a rendőrök bejelentették az új rekordot a kokain-lefoglalás tekintetében. Az adatok szerint 2022-ben közel 110 tonna kokaint foglaltak le az antwerpeni kikötőben, felülmúlva ezzel a korábbi, 2021-es 90 tonnás csúcsot.

Belgium

Antwerpenben a gyilkosság óta rettegnek a megtorlástól. Kiderült ugyanis, hogy az áldozat az egyik legnagyobb belga drogkereskedő, Othman el Ballouti unokahúga volt. A hatóságok szerint el Ballouti hatalmas kokaincsempészetet folytat az antwerpeni kikötőn keresztül a biztonságos Dubajból, amely eddig vonakodott letartóztatni és kiadni a belga gyanúsítottakat.

Az Európai Unió egységes piaca, az antwerpeni kikötő – mely fizikailag olyan nagy, hogy a tisztviselők becslése szerint a beérkező konténereknek csak két százalékát lehet ellenőrizni –, a könnyen tisztára mosható gyémántok és arany virágzó kereskedelme, valamint az Észak-Európát átszelő modern közlekedési hálózathoz való szoros hozzáférés kombinációja egy szervezett bűnözési szörnyeteget hozott létre.

Letartóztatták az egyik legkeresettebb drogbáró feleségét

A Jalisco New Generation Cartel vagy CJNG, korábbi nevén Los Mata Zetas, egy jaliscói székhelyű mexikói bűnözői csoport, amelynek élén Nemesio Oseguera Cervantes, a világ egyik legkeresettebb drogbárója áll. Az “El Mencho”-ként ismert drogbáró feleségét, Rosalinda González Valenciát, kedden tartóztatta le a mexikói hadsereg Guadalajara közelében.

Belgium

A hírhedt kartell a Sinaloa szervezet után a második helyen áll a befolyása és a kereskedett kábítószer mennyisége tekintetében, főként kokainnal és amfetaminnal kereskedik.

Oseguera (aki korábban rendőr volt) fejére 2018-ban 10 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az amerikai hatóságok. A férfi a CJNG öt kontinensen átívelő bűnbirodalommá válásának irányítója, és egyike azon kevés hosszú távú kartellvezetőknek, akiknek sikerült elkerülniük az elfogást.

A drogbáró lányát, Jessica Johanna Oseguera Gonzalezt 2020 februárjában tartóztatták le. Tavaly májusban bűnösnek vallotta magát egy amerikai bíróság előtt abban, hogy pénzügyi tranzakciókat folytatott kábítószer-kereskedőként azonosított mexikói cégekkel.