Belső villongások a Bitcoin Core háza táján miután észlelték és javították a bugot

A bitcoin core fejlesztők belső villongásoknak vannak kitéve mióta észlelték a szoftver bugot és a bitcoin cash támogatók se restek kritizálni a múlt heti CVE-2018-17144 programhibát, melyért John Newbery utólagosan vállalta a felelősséget.

Newbery azt nyilatkozta egy szeptember 24-i Twitter kommentben, hogy ő volt megbízva a Bitcoin adatbázis felügyeletével, így egyértelműen ő a felelős amiért a programhiba észrevétlen maradt.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, kritikus hibát találtak a Bitcoin Core kliensben amit ha támadók vesznek észre és használják ki először, akkor a bitcoin hálózat leállását is eredményezhette volna. A Bitcoin Core fejlesztő társaság arra sürgeti a hálózat tagjait, hogy aki csak teheti, azonnal frissítsen a Core új verziójára.

Az egész ügy kimenetelét, beleértve a technikai részletekről való információkat és a szoftverhiba rendbehozási folyamatának menetét azóta nyilvánosságra hozták.

“Kizárt dolog, hogy elfelejtettem volna elolvasni a CheckTransactiont. Mikor olvastam, a “… szóval kihagyjuk a CheckBlock-ban” kommentárnak kellett volna felugrania.” írta Newbery mikor azokról a technikai részletekről kérdezték, amiket saját bevallása szerint figyelmen kívül hagyott.

“Annak a kommentnek és a CheckDuplicateInput jelzésnek nem csak szaga van, hanem kifejezetten bűzlik mindegyik. Követnem kellett volna az orromat és a megérzéseimet. Vagy legalább utánanézhettem volna a Bitcoin Core PR #9049-nek. Nem tettem.”

Míg Newbery azt állítja hogy “kínosan és zavarban” érzi magát az ügy miatt, a közösség reakciója azt mutatja, hogy nem hibáztatja az ügy miatt kifejezetten egyik pártot sem.

Ezzel egyidejűleg a Bitcoin.org létrehozója, Cobra “félelmetesnek” találja a kialakult helyzetet és Bitcointalkos Theymos véleménye szerint ez a “legszörnyűbb programhiba 2010 óta.”

Wladimir van der Laan Core társfejlesztő korábban azt nyilatkozta, hogy csakis együttes mulasztás eredményeként jöhetett létre ilyen helyzet.

“Valóban szörnyű, ami a buggy kóddal történt. Igen, elcsesztük, de közösen csesztük el.” kommentálta később egy múlt heti vasárnapi tweet bejegyzésében.

Van der Laan ugyancsak megjegyezte, hogy az eset termékeny táptalajként szolgál a Bitcoin es Bitcoin Cash támogatóinak. A felek az ügyet felhasználva könnyedén tudják kritizálni egymás lehetséges hiányosságait.

“Amatőrök. Nem is akarom részletezni…” adta hozzá a kommentjéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük