Belsős információkat árult el a Worldcoin egy volt munkatársa

Az írisz-szkennelést alkalmazó kriptoprojekt egyik volt munkatársa egy YouTube-on közzétett videóban számolt be róla, hogy miért hagyta ott az elmondása szerint illegális tevékenységeket végző céget. A videóból az is kiderült, hogy többször is felhívták a vállalat figyelmét a projekt jogi akadályaira, de ezen kérések figyelmen kívül lettek hagyva.

A médiában nagy port kavaró Worldcoin kriptoprojekt egykori alkalmazottja bejelentette, hogy megszakította a kapcsolatot a szervezettel, és jelenleg a hatóságokat segíti a vállalat ellen folyó nyomozásban.

A szerdán közzétett videóban az állítólagos volt alkalmazott, Nadir Hajarabi elmondta, hogy a kezdetektől fogva “sok fenntartása” volt a projekttel kapcsolatban. Az első naptól kezdve számos veszély vált nyilvánvalóvá, de a férfi szerint a többszöri próbálkozásokat, és kéréseket, hogy foglalkozzanak ezen problémákkal, elutasították.

“Írtam a jogi csapatnak [és] a vezérigazgatónak, de a válaszok nem voltak kielégítőek” – mondta a Worldcoin informátora a hatperces videóban. “Csak megerősítettek abban, amit eddig is gondoltam; ez egy nagyszerű ötlet egy borzalmas kivitelezésben, ami megérdemli a rá váró következményeket”.

Hajarabi ezzel a Worldcoin azon elképzelésére utal, miszerint “univerzális alapjövedelmet biztosítanának mindenkinek a világon, pusztán azért, mert ember“. Ez az alapvető küldetés hajtotta Hajarabit, hogy a cégnél maradjon – de a Worldcoin token, a WLD, és az azt követő fehér könyv kiadását mélyen elhibázottnak vélte, és ekkor döntötte el, hogy kiszáll a projektből.

A Worldcoin árfolyama jelenleg 1,34 dollár, ami -7,62%-os változást jelent az elmúlt 24 órában.

worldcoin

Gyors összefoglaló a Worldcoinról

A Worldcoin vezérigazgatója Sam Altman, aki egyben a ChatGPT alapítója is. A projekt kritikus visszhangnak örvendő különlegessége a biometrikus hitelesítési folyamata során használt az ujjlenyomat/arcfelismerő rendszerek egy szteroidozott verziója; az írisz-szkennelés. Ezt a fajta azonosítási módot azon indítékkal hozták létre, hogy ellenőrizhetővé váljon, hogy az adott felhasználó regisztrált-e már a platformon. Nem meglepő módon, az ötlet nem mindenki tetszését nyerte el.

Az adatvédelmi aggályok kezelése

A biometrikus adatok kriptopénzért való kereskedelmének bőven akadtak ellenzői. A művelet etikai következményei sokak felháborodását eredményezte. A kritikusok szerint ez a modell kihasználhatja a gazdaságilag hátrányos helyzetű lakosságot, mivel könnyű pénzért cserébe érzékeny adatokat hajlandóak megosztani magukról.

A felvétel végén a férfi figyelmeztetett mindenkit, aki érdeklődik a projekt iránt, hogy figyelmesen és részletesen olvassák át a szabályzatot és a fehér könyvet, nehogy később kellemetlen meglepetés érje őket.